Και όμως τα φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό και στην ψυχική υγεία!

FOTN1ok
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να κάνει τους νέους ανθρώπους πιο ενεργητικούς στην καθημερινότητά τους, πιο ευτυχείς, αλλά και πιο ήρεμους.

Eρευνητές από το πανεπιστήμιο Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφής και στα συναισθήματα. Συνολικά παρακολουθήθηκαν 281 νέοι ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 20 ετών οι οποίοι κρατούσαν ηλεκτρονικό ημερολόγιο διατροφής επί 21 συνεχείς ημέρες.

 

Η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε έντονο συσχετισμό ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την καλή διάθεση. Τις ημέρες που άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ανάφεραν ότι ένιωθαν πιο ήρεμοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο ενεργητικοί.

Οι ερευνητές έκαναν πρόσθετες αναλύσεις που έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τη μια μέρα αποτελούσε δείκτη πρόβλεψης της καλής διάθεσης καθώς και την επόμενη, γεγονός που σημαίνει σύμφωνα με τους ίδιους ότι είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι εκείνη που οδηγεί στην καλή διάθεση και όχι το αντίστροφο.

Επίσης σύμφωνα με μια άλλη νέα βρετανική επιστημονική έρευνα τα φρούτα κάνουν καλό , όχι μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία. Έτσι όσα περισσότερα φρούτα τρώει κανείς μέσα στη μέρα, τόσο πιο καλά νιώθει ψυχολογικά και νοητικά.

P1000064
Καθημερινή χρήση φρέσκων φρούτων και λαχανικών

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, με επικεφαλής τον δρα Σαβέριο Στράνγκις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 14.000 άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών (56% γυναίκες και 44% άνδρες), που χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ψυχικής υγείας: πολύ καλή (15%), μεσαία (70%) και άσχημη (15%).

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην ποσότητα φρούτων που περιέχονται στην, καθημερινή διατροφή και στο επίπεδο ψυχικής διάθεσης.

Το 33,5% όσων ανήκαν στην κατηγορία της πολύ καλής ψυχικής υγείας, έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες καθημερινά, το 31,4% τρεις έως τέσσερις, το 28,4% μία έως δύο και μόνο το 6,8% ούτε μία.

Ανάμεσα σε διάφορες καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές, μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βρέθηκε να έχει τόσο στενή σχέση με την ψυχική διάθεση και στα δύο φύλα.

Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά φρούτα, νιώθουν γενικά πιο όμορφα με τον εαυτό τους και με τη ζωή, έχοντας μεγαλύτερη αισιοδοξία, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, αντοχή στις αντιξοότητες κ.α.

Αντίθετα, η έλλειψη φρούτων στη διατροφή σχετίζεται με χειρότερη ψυχική διάθεση, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη.

Προηγούμενο άρθροΣημαντικά λάθη που κάνουμε με το ελαιόλαδο
Επόμενο άρθροΓυναίκες μην φοβάστε, δεν είναι καρκίνος!