Σαν σήμερα 28 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

585 π.Χ…. Συμβαίνει έκλειψη Ηλίου που είχε προβλεφθεί από τον Θαλή τον Μιλήσιο.

1871…. Συντρίβεται η Κομούνα των Παρισίων. Η επαναστατική απόπειρα της εργατικής τάξης να πάρει την εξουσία στα χέρια της σε τοπικό επίπεδο, καταργώντας τις συγκεντρωτικές δομές του κράτους, διήρκεσε 72 ημέρες (18 Μαρτίου – 28 Μαΐου 1871) και πνίγηκε στο αίμα από την κυβέρνηση του Λουί Τιερ.

1961….. Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

1969…. Η Μίλαν νικά τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου και κατακτά το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας αγώνα ποδοσφαίρου και ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει την παρθενική εμφάνισή του στην περιγραφή.

1979…. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο περιστύλιο του Ζαππείου τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.).

1999…. Αλβανός καταλαμβάνει λεωφορείο των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη και το οδηγεί στην Αλβανία. Κατά την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας έξω από το Ελβασάν σκοτώνεται ο ίδιος και ο όμηρος Γιώργος Κουλούρης.

Σαν σήμερα το 1738 γεννήθηκε ο Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, Γάλλος γιατρός, εφευρέτης της γκιλοτίνας, το 1908 ο Ίαν Φλέμινγκ, Άγγλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών, που έγραψε σειρά μυθιστορημάτων με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ και το 1943 η Έλενα Σουλιώτη, διακεκριμένη Ελληνίδα σοπράνο. Την ίδια μέρα το 1787 πέθανε ο Λεοπόλδος Μότσαρτ, Γερμανός μουσουργός πατέρας του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το 1843 ο Νόα Γουέμπστερ, Άγγλος πολιτικός, συγγραφέας και λεξικογράφος, δημιουργός του περίφημου λεξικού της αγγλικής γλώσσας που φέρει το όνομά του.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτα: Άλλο πρόσεξε η γραμματέας…
Επόμενο άρθροΥπ. Οικονομικών: Η εγκύκλιος για τους νέους συντελεστές Φ.Π.Α. που θα ισχύσουν από 1 Ιουνίου 2016