Σαν σήμερα 18 Μαΐου – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1642…. Ιδρύεται από Γάλλους αποίκους στον Καναδά η πόλη του Μόντρεαλ.

1652…. Η Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ θεσπίζει τον πρώτο νόμο στη Βόρεια Αμερική, που θεωρεί παράνομη τη δουλεία.

1821…. Μάχη των Δολιανών: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 περίπου άντρες τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από την μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός έμεινε στην Ιστορία ως “Τουρκοφάγος”.

1828…. Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη θα πέσουν ηρωικώς οι περισσότεροι υπερασπιστές. Στη μνήμη αυτής της ημέρας γεννήθηκε ο μύθος για τους Δροσουλίτες. Σύμφωνα με αυτόν, στο Φραγκοκάστελλο τις τελευταίες μέρες του Μαΐου και τις πρώτες του Ιουνίου, ανθρωπόμορφες σκιές εμφανίζονται να προχωρούν ο ένας πίσω από τον άλλο για 10 λεπτά περίπου την ανατολή του ήλιου, μόνο με άπνοια και αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Προχωρούν αργά προς το κάστρο και χάνονται στη θάλασσα.

1913…. Με τη συνθήκη του Λονδίνου, λήγει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος. Μεγάλη κερδισμένη η Ελλάδα που κερδίζει την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και η Αλβανία που γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

1922…. Ιδρύεται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

1951…. Καταπλέουν στο ναύσταθμο τα δυο αντιτορπιλικά “Λέων” και “Πάνθηρ”, που παραχώρησαν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ.

1954…. Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1973…. Ο Σοβιετικός ηγέτης, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η επίσκεψη θεωρείται ορόσημο για την αποκατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών.

1974…. Η Ινδία μπαίνει στο πυρηνικό κλαμπ και γίνεται η 6η χώρα που κατέχει πυρηνική βόμβα.

1978…. Ανακαλύπτεται η σορός του Τσάρλι Τσάπλιν, που είχε κλαπεί από τυμβωρύχους, και συλλαμβάνονται οι δράστες, που απαιτούσαν λύτρα 600.000 δολαρίων.

1994…. Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ των ποδοσφαιρικών ομάδων Μίλαν και Μπαρτσελόνα. Νικήτρια η ομάδα της Μίλαν με 4-0.

Σαν σήμερα το 1868 γεννήθηκε ο Τσάρος Νικόλαος Β’, το 1883 ο γερμανός αρχιτέκτονας Βάλτερ Γκρόπιους, έργο του οποίου είναι και η αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα, το 1919 η βρετανίδα πρίμα μπαλαρίνα, Μαργκό Φοντέιν και το 1920 ο πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα, ο οποίος το 1978 έγινε ο πρώτος μη Ιταλός πάπας, μετά από 455 χρόνια. Την ίδια μέρα το 1911 πέθανε ο Γκούσταβ Μάλερ, αυστριακός μουσουργός και διευθυντής ορχήστρας και το 1995 ο ρώσος χορευτής των μπαλέτων Μπολσόι και ηθοποιός, Αλεξάντερ Γκοντούνοφ.

Προηγούμενο άρθροΚυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΑγωγή αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την κατάρριψη τουρκικού F16, το 1996, από την οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη