Συχνά ή και κατά κύριο λόγο η κακή διάθεση και η ατονία του οργανισμού μας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κοιμόμαστε καλά ή ότι κοιμόμαστε λίγες ώρες.
Το άγχος και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κάνουν την αϋπνία να έχει γίνει καθημερινός αγώνας για πολλούς ανθρώπους αφού ένας στους τρεις ενηλίκους αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες, ενώ 14% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνια αϋπνία.
Μελέτες λένε πως ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά ενώ πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει τη χρόνια αϋπνία με την υπέρταση και το διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, έχει φανεί ότι όσοι κοιμούνται κάθε βράδυ λιγότερο από 5 ώρες, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα. Επιπλέον, σε 14ετή έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep», παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες με χρόνια αϋπνία (λιγότερο από 6 ώρες ύπνου την ημέρα) ήταν αυξημένο (51%).
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της αϋπνίας:
Πίνουμε χυμό κερασιών γιατί έχει την ιδιότητα να μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα της αϋπνίας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food». Οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό κερασιού κάθε πρωί και βράδυ για 15 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων ανέφεραν μείωση του χρόνου που χρειάζονταν για να τους πάρει ο ύπνος κατά 17 λεπτά.
Ένα καλό μαξιλάρι είναι το Α και το Ω για τον καλό ύπνο. Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή μαξιλαριού. Ένα λάθος απλό-καθημερινό και εύκολο να λυθεί. Το σωστό μαξιλάρι βοηθάει σημαντικά στην σωστή θέση του σώματος/αυχένα, με αποτέλεσμα τον συνολικά καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο.
Πίνουμε ένα αφέψημα πριν κοιμηθούμε . Όσον αφορά την οικογένεια των βοτάνων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν η βαλεριάνα, το μελισσόχορτο ή το τίλιο, ακόμα και ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα με μία κουταλιά μέλι .
Βάζουμε την γυμναστική στην ζωή μας γιατί η άσκηση, πράγματι, διευκολύνει τον ύπνο μας, αρκεί να μη γίνεται 2-3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, επειδή τότε θα οδηγήσει στο αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Κάνουμε σεξ, που έχει την ιδιότητα να κουράζει και παράλληλα να χαλαρώνει το σώμα.
Προσέχουμε την διατροφή μας για μερικές ώρες πριν τον ύπνο λέμε «όχι» σε: καφέ, αλκοόλ, καυτερά και λιπαρά φαγητά, κρέας και τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη. Επιλέγουμε ένα μικρό σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες (ή φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων και συμβάλλουν στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Και φυσικά βάζουμε λίγη τάξη στην ζωή μας και τις συνήθειές μας και απλά αποφεύγουμε τους μεγάλους «υπνάκους» το μεσημέρι , διατηρούμε το υπνοδωμάτιο μας σκοτεινό, ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο μας κάτω από τους 21 βαθμούς κελσίου, κρύβουμε το ρολόι στο συρτάρι για να μην αγχωνόμαστε, και το σημαντικότερο, αφήνουμε τις έγνοιες μας εκτός της κρεβατοκάμαρας και δεν κάνουμε κρεβατομουρμούρα στον σύντροφό μας.