Παρέμβαση της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στο KONTRA CHANNEL

Το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή είναι ένας από τους σταθμούς του οδικού χάρτη που μπήκε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα του χρέους. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη ρύθμιση του χρέους θα μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στο επόμενο βήμα με τον αναπτυξιακό νόμο που θα θέσει τις βάσεις για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.

Η θέση που πήρε το ΔΝΤ (για τη ρύθμιση του χρέους) είναι για πρώτη φορά πολύ καλή για την Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες θέσεις του και τις εκτιμήσεις του που αποδείχθηκαν λάθος.

Με τη ρύθμιση του χρέους θα μπουν τα θεμέλια ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται σταδιακά και σταθερά η χώρα. Δεν θα χρειαστεί να γίνει χρήση του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, του «κόφτη»

Η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει με μετριοπάθεια και ψυχραιμία. Ο κ. Τσακαλώτος, παρότι οι ΑΝΕΛ δεν ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι είναι ένας πολιτικός που μιλά με ειλικρίνεια. Δίνει έναν αγώνα για να μετριάσει τις συνέπειες από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Υπάρχει μια συμφωνία με πλαφόν 85 δις ευρώ. Δυστυχώς ακούγονται ανακρίβειες, όπως πρόσφατα από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος αντί να τοποθετηθεί σαν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τοποθετήθηκε σαν πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά για να δικαιολογήσει τις πολιτικές που ακολούθησε. Πρέπει να πούμε ότι τα 85 δις ευρώ δεν προέκυψαν από τη σημερινή συγκυβέρνηση, διότι τα 57 δις είναι χρέη που προέρχονται από μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και από ακούρευτα ομόλογα. Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να γλυτώσει  μέτρα 20 δις ευρώ, για τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η εικόνα που παρουσίασαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή ήταν τραγέλαφος και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν να καταθέσουν μια εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση. Το πολυνομοσχέδιο είναι υφεσιακό, αλλά η εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης είναι περικοπές δαπανών, δηλαδή απολύσεις και περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, όπως είπε ο αναπληρωτής Υπ. Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, πεντακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώσουν παραπάνω, ενώ τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα πληρώσουν το ίδιο ή και λιγότερο.

Αυτή η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις συνέπειες από τα πεπραγμένα των προηγούμενων. Όπως έκαναν με το ΤΑΙΠΕΔ τα έσοδα του οποίου θα πήγαιναν 100% για αποπληρωμή του χρέους και επιπλέον ήταν υποχρεωμένο να πουλήσει οτιδήποτε έμπαινε στη λίστα.

Αντιθέτως, με το υπό ίδρυση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το 50% από τα έσοδα θα πηγαίνει στο χρέος και το άλλο 50% θα πηγαίνει στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατάφερε να βάλει στη σύμβαση τη φράση «μέσω ιδιωτικοποίησης ή με άλλα μέσα», που σημαίνει αξιοποίηση και παραμονή στην ελληνική κυριαρχία.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να βάλει βέτο στις αποφάσεις. Και όλα αυτά δείχνουν τις μεγάλες διαφορές με τις πρόσφατες κυβερνήσεις του παρελθόντος.

 

Προηγούμενο άρθροΣύλλογοι Γονέων & κηδεμόνων των Γυμνασίων Πλατέος-Τρικάλων και Κορυφής -Απο κοινού δράση
Επόμενο άρθροΑΘΛΟΣ Αλεξάνδρειας: Ο Σέρβος προπονητής Vladimir Ilic θα διδάξει τα μυστικά της Μεγάλης Σερβικής Σχολής μπάσκετ στο 3ο summer camp του Άθλου Αλεξ/ειας