Πανελλαδικές – Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές

Στις 27 Μαΐου χιλιάδες υποψήφιοι θα κληθούν να δώσουν μια από τις πιο κρίσιμες «μάχες» της ζωής τους, χωρίς, όμως σε καμία περίπτωση να είναι η τελική. Πέρα από το πολύ καλό διάβασμα και τη σωστή προετοιμασία, επισημαίνονται από τον ΟΕΦΕ μια σειρά από λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν τη διαφορά και το γραπτό ενός υποψήφιου να ξεχωρίσει.
Καλή εμφάνιση γραπτού
Μη ξεχνάτε ότι οι βαθμολογητές είναι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να διορθώσουν πολλά γραπτά κάθε μέρα, που είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίμονη. Ένα γραπτό καλογραμμένο, καθαρό, ευανάγνωστο, όπου οι ερωτήσεις είναι απαντημένες με ακρίβεια και σαφήνεια κερδίζει από την πρώτη στιγμή τις εντυπώσεις. Αντιθέτως, ένα πρόχειρο γραπτό «εκνευρίζει» τον βαθμολογητή και τον προδιαθέτει άσχημα από την πρώτη στιγμή.

Διαβάστε καλά τα θέματα πριν ξεκινήσετε
Η πρώτη ανάγνωση δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος για να ξεκινήσετε να απαντάτε. Γιατί είτε θα νομίζετε πως δεν έχετε καταλάβει τίποτα, είτε δεν θα έχετε κατανοήσει καλά τα ερωτήματα που σας τίθενται. Απαιτείται ψυχραιμία! Αφιερώστε ειδικό χρόνο ώστε να διαβάσετε (τουλάχιστον 2-3 φορές) με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Στο τέλος πάντα απαιτείται να γίνει ένας τελικός έλεγχος. Ελέγξτε αν έχετε μεταφέρει όλες τις απαντήσεις από το πρόχειρο στο καλό.
Δεν επιμένουμε στα δύσκολα ερωτήματα
Ένα ζήτημα το οποίο σας έχει δυσκολέψει δεν πρέπει να γίνει ο λόγος να απογοητευτείτε. Προχωρήστε στο επόμενο ερώτημα και μην σπαταλάτε χρόνο σε κάτι το οποίο μπορεί και να μην ξέρετε. Έτσι και αλλιώς πρέπει να επιλέξετε να ξεκινήσετε από τις ερωτήσεις που σας φαίνονται ευκολότερες.
Δεν απογοητευόμαστε
Κάποια μαθήματα είναι τα δυνατά σας σημεία και κάποια όχι. Αν σε κάποια εξέταση τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένατε, οφείλετε να συνεχίσετε το ίδιο δυνατά και στα επόμενα μαθήματα. Μη ξεχνάτε πως κάθε χρόνο οι βάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιδόσεις των υποψηφίων, οπότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Μη διαβάζετε μέχρι την τελευταία στιγμή
Να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορείτε να μάθετε το τελευταίο 12ωρο πριν την τελική εξέταση. Ξεκουράστε το μυαλό σας πριν το επόμενο πρωινό και μην προσπαθήσετε να μάθετε παραπάνω ύλη ή να λύσετε καινούργιες ασκήσεις. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γεύμα για το βράδυ και ένα πρωινό που να σας ευχαριστεί.
Αποφύγετε πολλές συζητήσεις πριν και μετά την εξέταση
Ούτε πριν εξεταστείτε είναι καλό να μιλάτε με συμμαθητές σας για πιθανά θέματα, ή για τα SOS, ή και για το τι διάβασε ο καθένας, αλλά ούτε και μετά να επηρεάζεστε από τις λύσεις που έδωσε ο διπλανός σας. Απευθυνθείτε στο Φροντιστήριο σας για να μάθετε τις σωστές απαντήσεις.
Δώστε προσοχή μόνο στο γραπτό σας 
Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα καθορίσουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το μέλλον σας. Μην ασχολείστε με το τι γίνεται γύρω σας και αφιερώστε όλη την προσοχή στο γραπτό σας. Θυμηθείτε ότι ούτε εσείς μπορείτε να αντιγράψετε, αφού η επιτήρηση είναι αυστηρή και η ποινή είναι ο μηδενισμός, αλλά ούτε εσείς μπορείτε ή έχετε το χρόνο μέσα σε 3 ώρες να βοηθήσετε κάποιον συμμαθητή σας. Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που θα κάνετε θα είναι κακό στον εαυτό σας και στις προσπάθειες ενός χρόνου.
Πηγή : ipaideia.gr
Προηγούμενο άρθροΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;
Επόμενο άρθροΣυμβουλές και κόλπα για αρνί στη σούβλα