ΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;

      Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να μη περιέχουν ζάχαρη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γλυκά. Αυτά τα ροφήματα συχνά περιέχουν συστατικά που μιμούνται τη γλυκύτητα της ζάχαρης χωρίς την υψηλή θερμιδική της αξία. Σε πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, ψυχολόγοι στο San Diego ανακοίνωσαν ότι αυτές οι γλυκαντικές ουσίες προκαλούν σύγχυση όχι μόνο στους υποδοχείς της γεύσης, αλλά και στον εγκέφαλο.

      Παλαιότερες μελέτες έχουν αποκαλύψει μια σχέση μεταξύ της αύξησης του βάρους και της κατανάλωσης αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη, ενώ η νέα έρευνα εξηγεί το γιατί συμβαίνει αυτό. Ο εγκέφαλος των ατόμων που πίνουν αυτά τα αναψυκτικά δυσκολεύεται να «επιτηρήσει» τις θερμίδες που προσλαμβάνονται από αυτά, γεγονός που ενθαρρύνει τα συγκεκριμένα άτομα να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Οι Erin Green και Claire Murphy του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του San Diego και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας αντίστοιχα, συνεργάστηκαν στην εν λόγω έρευνα. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ορισμένα τεστ γεύσης σε 12 άτομα τα οποία κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και 12 άτομα που έπιναν τέτοια ροφήματα τακτικά. Σε κάθε εθελοντή δόθηκαν μικρές ποσότητες νερού στο οποίο είχε προστεθεί ζάχαρη ή ζαχαρίνη, ένα δημοφιλές υποκατάστατο της ζάχαρης, σπάνια δε οι συμμετέχοντες λάμβαναν δείγματα και από τα δύο υγρά. Κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης των υγρών, οι ερευνητές λάμβαναν εικόνες της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας. Πολλές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στις απεικονίσεις υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών χωρίς ζάχαρη και των διατροφικών προβλημάτων. Μία από τις σημαντικότερες διαφορές εντοπιζόταν σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι λιγότερο ενεργός στα παχύσαρκα άτομα, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στη νέα μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά διαίτης παρουσίαζαν επίσης λιγότερη δραστηριότητα στην ίδια περιοχή όταν έπιναν το διάλυμα της ζαχαρίνης.
      Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και χρόνια ότι οι γλυκαντικές ουσίες απορρυθμίζουν τους «θερμιδομετρητές» του εγκεφάλου.
Το 2010, μια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι όταν ποντικοί λάμβαναν -όχι όμως πάντα- τροφές με γλυκαντικές ουσίες, κατανάλωναν περισσότερη τροφή, με αποτέλεσμα την πρόσληψη βάρους.
Πηγή:Περ. ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
Προηγούμενο άρθροΚαρπούζι: Οι μαγικές ιδιότητες του αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές – Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνουν οι μαθητές