Μια επικίνδυνη ουσία σε συσκευασμένα ψωμιά και διάφορα αρτοσκευάσματα

Υπάρχουν πολλά αλεύρια που μπορεί να περιέχουν ένα επικίνδυνο πρόσθετο που έχει συνδεθεί με διάφορες μορφές καρκίνου.

Το πρόσθετο ονομάζεται βρωμικό κάλιο και προστίθεται στο αλεύρι για να ενισχύεται η παραγόμενη ζύμη ώστε να φουσκώνει περισσότερο και το ψωμί να παίρνει ένα λευκό και ελκυστικό για τον καταναλωτή χρώμα.

Γνωστά εμπορικά σήματα όπως η Hormel Foods και Weis Kaiser περιέχουν στα συστατικά τους το βρωμικό κάλιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον καρκίνο σε έρευνά του αποφαίνεται ότι το βρωμικό κάλιο προξενεί καρκίνο στον άνθρωπο. Η χρήση του ως πρόσθετο στα τρόφημα έχει απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Καναδά, στην Βραζιλία και σε άλλες χώρες. Από την πλευρά του όμως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έχει απαγορεύσει, απλά έχει θέσει περιορισμό στην επιτρεπόμενη ποσότητα που μπορούν να περιέχουν τα τρόφιμα.

Σε δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα, αποδείχθηκε ότι η έκθεσή τους σε βρωμικό κάλιο αύξησε την συχνότητα εμφάνισης καλοηθών και κακοηθών όγκων του θυρεοειδούς και του περιτοναίου. Αργότερα η έρευνα επεκτάθηκε και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη βρωμικού καλίου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρκίνου των νεφρών του ζώου αλλά και του θυρεοειδούς.

Επίσης το βρωμικό κάλιο έχει την δυνατότητα να διαταράξει το γενετικό υλικό. Κατά την είσοδο στο σώμα, βρωμικό κάλιο μπορεί να μετατραπεί σε μόρια που ονομάζονται οξείδια και ρίζες. Αυτά λοιπόν τα μόρια είναι ικανά να βλάψουν το DNA και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συντελούν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Παρά τα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν την ενοχή του βρωμικού καλίου ως καρκινογόνο ουσία, εν τούτοις όμως οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι όταν ψήνεται το βρωμικό κάλιο μετατρέπεται σε βρωμιούχο κάλιο, μια παρόμοια περίπου αλλά μη καρκινική ουσία.

Αν όμως λάβει κάποιος υπόψη του τα αποδεικτικά στοιχεία περί γενοτοξικών και καρκινογόνων δυνατοτήτων του βρωμικού καλίου, είναι λογικό να αποφεύγει τα τρόφιμα που την περιέχουν.

Προηγούμενο άρθροΙΣΑ: Ζητάει με αίτημά του την κατάργηση του Αγροτικού Ιατρού
Επόμενο άρθροΒΑΜΒΑΚΙ: Οι βροχοπτώσεις έφεραν ολική καταστροφή – Σε απόγνωση οι αγρότες (Βίντεο)