Μερικοί τρόποι που απομακρύνουν την ημικρανία

Ένα γυναικείο πρόβλημα

Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1 εκατομμύριο ημικρανικοί ασθενείς, από τους οποίους τα 2/3 είναι γυναίκες. Τα οιστρογόνα, οι κατεξοχήν γυναικείες ορμόνες, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των ημικρανιών (π.χ. στην αρχή του μηνιαίου κύκλου).

Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη
Επιμέλεια: Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Υπάρχουν απλοί τρόποι που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση ημικρανιών. Διαβάστε παρακάτω:

Κρατήστε την ισορροπία στο σάκχαρο

Όταν περιμένουμε πολύ μεταξύ των γευμάτων τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

Να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, οργανικά αποξηραμένα φρούτα ή λαχανικά με χούμους και να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι.

Σκεφτείτε τη λήψη ενός συμπληρώματος

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη B2, μαγνήσιο, συνένζυμο Q10 (CoQ10) και συγκεκριμένα βότανα (βάλσαμο και πετασίτη) μπορεί να εμποδίσει τις ημικρανίες. Θυμηθείτε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε συμπληρώματα, ιδιαίτερα αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Να…βαριέστε

 Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το στρες οδηγεί σε ημικρανίες, αλλά ενδεχομένως, καθαυτό, δεν είναι ο ένοχος. Σύμφωνα με έρευνα του Montefiore Headache Center στη Νέα Υόρκη, η μείωση της φρενίτιδας μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη αιτία ημικρανίας.

Η κορτιζόλη αμβλύνει τον πόνο, επομένως τα μειωμένα επίπεδά της μπορεί να επιτρέψουν στην ημικρανία να εμφανιστεί.

Αν δεν είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια πιο πληκτική ζωή προσπαθήστε να ηρεμήσετε για να εμποδίσετε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης.

Ξανασκεφτείτε την αντισύλληψη

Φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, περιλαμβανομένου του αντισυλληπτικού χαπιού και της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν ορμονικές διακυμάνσεις, που με τη σειρά τους οδηγούν σε ημικρανία ή στην επιδείνωσή της.

Σκεφτείτε την πιθανότητα να σταματήσετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά χάπια μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση επιθέματος οιστρογόνων τις ημέρες ημικρανίας που σχετίζονται με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, ώστε να εμποδιστεί η μεγάλη πτώση που προκαλεί πονοκέφαλο.

Τα βότανα που ανακουφίζουν

Oρισμένα βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, κυρίως όταν λαμβάνονται προληπτικά (3 φορές την εβδομάδα). Τα βότανα που μπορούν να σας ωφελήσουν είναι:

• Η μέντα: Η δράση της είναι αναλγητική, ηρεμιστική, αντισπασμωδική, μαλακτική και διουρητική (αποφύγετέ την, όμως, αν έχετε έντονη αιμορραγία τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως).

• Η πασιφλόρα: Τα φύλλα της πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Είναι ένα βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικες και ηρεμιστικές ιδιότητες (αποφύγετε τη λήψη της, αν λαμβάνετε αντικαταθλιπτικά τύπου ΜΑO – αναστολείς της Μονο-Αμινο-Oξειδάσης).

• Η λεβάντα: Τα άνθη της έχουν ηρεμιστική, αντισπασμωδική και χαλαρωτική δράση. Λόγω της ιδιότητάς της να διεγείρει τη μήτρα, συνιστάται η αποφυγή της στην εγκυμοσύνη.

• Το τήλιο: Τα άνθη και τα φύλλα του τήλιου έχουν ηρεμιστική και αντισπασμωδική δράση. Σας βοηθά να χαλαρώσετε και να καταπραΰνετε την ένταση.

• Η βαλεριάνα: Η ρίζα της βαλεριάνας έχει παυσίπονη και υπναγωγό δράση, βελτιώνει την πέψη, μειώνει την πίεση και δρα ως σπασμολυτικό των μυών (αποφύγετε, όμως, τη λήψη της παράλληλα με υπναγωγά φάρμακα).

• Το μελισσόχορτο: Το βότανο αυτό καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Έχει ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και μαλακτικές ιδιότητες.

• Το χαμομήλι: Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των ημικρανιών. Θεωρείται κατασταλτικό του άγχους και της νευρικής έντασης.

• Η λουίζα: Τα φύλλα και τα άνθη της έχουν αντισπασμωδική και τονωτική δράση.

Πώς θα τα ετοιμάσετε. Ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και αφήστε το σκεπασμένο για 8-10′. Επίσης, μια πρακτική λύση, είναι το βάμμα (πωλείται στα φαρμακεία). Ρίχνετε 4-5 σταγόνες από το βάμμα σε ένα φλιτζάνι με ζεστό νερό, προσθέτετε λίγο λεμόνι και το πίνετε.

Τα αιθέρια έλαια καταπραΰνουν τον πόνο

 Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν να σας ανακουφίσουν άμεσα από τον πόνο της ημικρανίας, επειδή έχουν, μεταξύ άλλων, ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση. Σε αυτά ανήκουν η λεβάντα, το χαμομήλι, η μέντα, το περγαμόντο, η μαντζουράνα και η λουίζα. Τα αιθέρια έλαια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:

Σε αρωματικό λύχνο: Ρίξτε 3 σταγόνες από το κάθε αιθέριο έλαιο (μέχρι τρία διαφορετικά) σε έναν αρωματικό λύχνο. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κάντε εισπνοές για 5-10′.

Σε κομπρέσες: Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ρίξτε 2 σταγόνες περγαμόντο και 2 σταγόνες χαμομήλι. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πανί και κάντε κομπρέσες στο κεφάλι. Εάν όμως γνωρίζετε ότι η ημικρανία σας πυροδοτείται εξαιτίας μιας αλλεργικής ευαισθησίας, προτιμήστε τις κρύες κομπρέσες με λεβάντα και μέντα.

Κάνοντας μασάζ στους κροτάφους: Ρίξτε σε ένα ποτήρι 10 ml χαμομηλέλαιο και προσθέστε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας. Στη συνέχεια, κάντε μασάζ στον αυχένα και στα μηνίγγια.

 

Προηγούμενο άρθροΔείτε το Πλατύ από ψηλά – βίντεο – Μέρος 5ο
Επόμενο άρθροΚόψτε τη ζάχαρη και όχι το αλάτι για την πίεση