Κλειστά ήταν σήμερα τα καταστήματα στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια.



Κλειστή σήμερα ήταν η αγορά στο Πλατύ
Σήμερα οι ηλεκτρολόγοι γιορτάζουν και τιμούν την Θεία Δύναμη που τους προστατεύει  Το Άγιο Πνεύμα. Κατά συνέπεια ο κλάδος των ηλεκτρολόγων είχε κάθε λόγο να έχει αργία σήμερα.

Η σημερινή μέρα όμως δεν αποτελεί επίσημη αργία για τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Παρόλα αυτά όμως οι αγορές με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων παρέμειναν κλειστές στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια.

alex

Κλειστά τα καταστήματα στην Αλεξάνδρεια
    Ας δούμε παρακάτω μερικά σχετικά με τις αργίες.
Ημέρες Αργίας στον ιδιωτικό τομέα
Οι ημέρες αργίας διακρίνονται σε αυτές που έχουν καθοριστεί από τον νόμο σαν ημέρες υποχρεωτικής αργίας, κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, και στις ημέρες προαιρετικής αργίας, στις οποίες επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η λειτουργία της επιχείρησης και η απασχόληση ή μη των μισθωτών που απασχολούνται από αυτόν.
1. Υποχρεωτικές Αργίες
Οι υποχρεωτικές αργίες όπως έχουν καθιερωθεί από τον νόμο (Β.Δ.748/66) είναι οι:
– Η 25η Μαρτίου
– Η Δευτέρα του Πάσχα
– Η 15η Αυγούστου
– Η ημέρα των Χριστουγέννων 25η Δεκεμβρίου
– Η 1η Μαΐου (Όταν αυτή κηρύσσεται ως υποχρεωτική με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης)
2. Προαιρετικές Αργίες
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ.748/66 ως προαιρετικές αργίες θεωρούνται οι:
– Η 28η Οκτωβρίου
– Η 1η Μαΐου
Σε ότι αφορά την 1η Μαΐου βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν.380/68 με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η 1η Μαΐου μπορεί να κηρύσσεται υποχρεωτική αργία. Εξάλλου σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.74/75 αν η 1η Μαΐου συμπέσει με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με την Κυριακή του Πάσχα μπορεί να μετατίθεται σε άλλη ημέρα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
3. Λοιπές ημέρες αργίας (κατ’ έθιμο αργίες)
Υπάρχουν ορισμένες ημέρες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις αργίες του Νόμου (Β.Δ.748/66) για τον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς αποτελούν εργάσιμες ημέρες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως, είναι αργίες για τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ωστόσο, με ειδικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας ή διαιτητικών αποφάσεων ή με έθιμο πολλές επιχειρήσεις δε λειτουργούν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω ημέρες:
– Μεγάλη Παρασκευή
– Αγίου Πνεύματος
– Ημέρα Θεοφανείων 6η Ιανουαρίου
– Καθαρά Δευτέρα
– 1η Ιανουαρίου
– 26η Δεκεμβρίου
Προηγούμενο άρθροΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ… Φόροι χωρίς έλεος στα ακίνητα. Τουλάχιστον 330 ευρώ για ιδιόκτητο σπίτι
Επόμενο άρθροΑνασχηματισμός: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης