Η Ουκρανία νικήτρια της 61ης Eurovision

Στην Ουκρανία θα ταξιδέψει του χρόνου ο διαγωνισμός της Eurovision για την 62η διοργάνωση, καθώς η Τζαμάλα με το «1944», κατάφερε να αναδειχθεί η νικήτρια της βραδιάς.

Η Ουκρανία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό και το 2004 με τη Ρουσλάνα.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Σουηδίας, σε μια διοργάνωση που είχε σύνθημα «Όλοι μαζί» (Come Together).

Η Κύπρος που κατάφερε να φτάσει στον τελικό του διαγωνισμού με τους Minus One και το «Alter Ego», τελικά κατατάχθηκε στην 21η θέση.

Στον τελικό συμμετείχαν 26 χώρες, 24 από την Ευρώπη, το Ισραήλ που συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 1973 και από πέρσι συμμετέχει και η Αυστραλία, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν 42 χώρες. Για πρώτη φορά η βραδιά μεταδόθηκε και στις ΗΠΑ από το τηλεοπτικό δίκτυο Logo.

ukran eurov2Θεατές και τηλεθεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τον Αμερικανό ποπ σταρ Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, ο οποίος βρέθηκε στη σκηνή της Eurovision για να παρουσιάσει τη νέα του δουλειά.

Φέτος άλλαξε και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ώστε όπως φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία για το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής.

Αρχικά εμφανίστηκαν οι βαθμοί από ένα έως το 10 των κριτικών επιτροπών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε το 12άρι από τις κριτικές επιτροπές.

Τέλος οι διοργανωτές πρόσθεσαν τους βαθμούς από την ψηφοφορία των τηλεθεατών, ξεκινώντας από τον διαγωνιζόμενο που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και φτάνοντας σ’ αυτόν που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και με τον τρόπο αυτό αναδείχθηκε ο νικητής.

Με βάση την ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών πρώτη αναδείχθηκε η Αυστραλία, ακολούθησαν η Ουκρανία, η Γαλλία, η Μάλτα και η Ρωσία.

Όλα όμως άλλαξαν όταν προστέθηκαν οι ψήφοι των τηλεθεατών που διαμόρφωσαν την τελική πεντάδα.

Τη βραδιά στην Globe Arena της Στοκχόλμης παρουσίασαν η Πέτρα Μέντε και ο νικητής του περσινού διαγωνισμού Μανς Ζεμερλόου, από ελληνικής πλευράς την παρουσίαση μέσω των συχνοτήτων της ΕΡΤ έκαναν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Λάμπρος Παπαθανασίου

Προηγούμενο άρθροΣυμβουλές διατροφής για την καλύτερη απόδοση των μαθητών στις εξετάσεις
Επόμενο άρθροΜυστική συνάντηση επιστημόνων στο Χάρβαρντ προωθεί τη δημιουργία συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος (και ξεσηκώνει αντιδράσεις)