Οι παλιοί διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά πολυάριθμες μελέτες είχαν δείξει πως ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Οι νεώτερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τελικά υπάρχει κάποια συσχέτιση – όχι με τη ζάχαρη καθ’ εαυτή, αλλά με τον γλυκαιμικό της δείκτη, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου αντιπροσωπεύει την ταχύτητα και την έκταση της αύξησης των επιπέδων σακχάρου που προκαλεί έπειτα από την κατανάλωσή του.
Η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα απλά δημητριακά με ζάχαρη είναι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή αυξάνουν πολύ και γρήγορα το «ζάχαρο» όταν τα τρώμε.
Αντίθετα, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, καθώς και τα φρούτα, είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή αυξάνουν πιο αργά και πιο βαθμιαία το σάκχαρο.
Η απότομη και γρήγορη αύξηση του σακχάρου έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οδηγεί σε απότομη παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών, που οι ειδικοί υποψιάζονται ότι διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος και την δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα – δύο καταστάσεις που αποτελούν την ρίζα της ακμής.
Για να ελέγξουν την βασιμότητα των υπονοιών τους, επιστήμονες επιστράτευσαν 50 αγόρια και νεαρούς άνδρες, ηλικίας 15 έως 25 ετών, οι οποίοι είχαν ακμή.
Οι μισοί ακολούθησαν επί 12 εβδομάδες μια διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (έτρωγαν πολλά ψάρια, προϊόντα ολικής αλέσεως και φρούτα) και οι υπόλοιποι ακολούθησαν την κλασική, δυτικού τύπου διατροφή.
Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές ακολουθούσαν την διατροφή του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της ακμής τους, έναντι όσων έτρωγαν «δυτικά». Επιπλέον, οι πρώτοι είχαν και χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερων ανδρογόνων στο αίμα τους _ των ορμονών που είναι γνωστό ότι προκαλούν ακμή.
Συνεπώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ζάχαρη μπορεί να επιδεινώσει την ακμή.