ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031 και βλέπουμε…- Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός νόμος. Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν ενισχύσεις για μικρές επενδύσεις έως 100.000 ευρώ και 12ετές σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε μεγάλες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας – Δημοσιογράφος της REALnews

Ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει φορολογική απαλλαγή μέχρι και για 15 χρόνια. Μάλιστα, σε περίπτωση έλλειψης επαρκών κερδών, στη διάρκεια κάποιου έτους, τα οφέλη για τους επιχειρηματίες μεταφέρονται σε επόμενες χρήσεις.

Ακόμη, επιδιώκει τη δημιουργία καινοτομικών και εξωστρεφών, επιχειρήσεων αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης.

Επίσης, απλοποιεί και οριστικοποιεί τις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου και ενισχύει κατά προτεραιότητα του κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας.

Το ποσοστό ενίσχυσης για επενδύσεις από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτάνει το70% ενώ έχουν φοροαπαλλαγή και επιδότηση του κόστους απασχόλησης.

Όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στον αναπτυξιακό και πληρούν τις προϋποθέσεις των επενδύσεων μείζονος σημασίας, μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τώρα, στα αρνητικά είναι ο  αποκλεισμός από ενισχύσεις ζημιογόνων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι επιχειρήσεις που δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν από την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν ενισχύσεις με το κίνητρο της επιχορήγησης ή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Αυτά σε ότι αφορά τον αναπτυξιακό. Να περάσουμε όμως στην μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από την φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με τίτλο «Ποιος φοβάται τις ηλεκτρονικές συναλλαγές;», η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 50%. Με βάση αυτό το στοιχείο, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι η διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της παραοικονομίας κατά 10% και να αποφέρει 1 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τον ΦΠΑ και μόνον.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος προτείνει την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υπολογίζοντας ότι σε ορίζοντα διετίας θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 60% την έκδοση εικονικών τιμολογίων, να περιορίσουν το κόστος των προμηθειών του Δημοσίου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως, να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεων κατά 1-1,5 δισ. ευρώ ετησίως, να αυξήσουν την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κατά 1 δισ. ευρώ τον χρόνο κ.λπ.

Α… και να μην ξεχάσω… Για τουλάχιστον 15 χρόνια αναμένεται θα πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με μια ειδική έκθεση που περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό νόμο. Σχεδιάζεται, λέει να διατηρηθεί τουλάχιστον έως το 2031. Αυτός ο φόρος δεν είναι βρε παιδιά που θα καταργείτο; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?

 

Προηγούμενο άρθρο8 λόγοι για να χαμογελάμε – Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΑ.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Ανακοίνωση
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ