Εκθεση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Συνέντευξη με τον καθηγητή Κ. Φωτιάδη

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα

«Η μνήμη είναι δύναμη..θυμόμαστε, τιμούμε, συνεχίζουμε…» αυτό είναι το μήνυμα της πολύ ενδιαφέρουσας ΄Εκθεσης ενθυμημάτων του ιστορικού και καθηγητή πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-047Σήμερα «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» συναντήσαμε τον κ.Φωτιάδη και μας είπε «ότι σκοπός της Πολυθεματικής ΄Εκθεσης ενθυμημάτων είναι η καταγραφή του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκε και επιθυμία του είναι να λειτουργήσουν τα ενθυμήματα, σαν ιστορικά τεκμήρια της μακρόχρονης ζωντανής παρουσίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα ανίκητο οπλοστάσιο αιώνιας μνήμης σαν ζωντανοί μάρτυρες της βιολογικής, ηθικής και πολιτισμικής γενοκτονίας».

Και συμπλήρωσε «πέρασαν σχεδόν εκατό χρόνια από την περίοδο της καταστροφής, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Οι παλιές φωτογραφίες είναι σαν τα αρχαία ευρήματα, μιλούν με την δική τους γλώσσα για τα περασμένα. Χρειάζεται μεγαλείο ψυχής, παιδεία και άνθρωπο-ιστορική και γεωγραφική γνώση για να ερμηνεύει κανείς σωστά και αντικειμενικά τα γεγονότα της εποχής και να βοηθήσει την ολοκληρωμένη καταγραφή και τεκμηρίωση των ιστορικών γεγονότων. Με συντονισμένες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που γίνονται τώρα επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στους αδικαίωτους νεκρούς μας. Δίνουμε την δυνατότητα σε ΄Ελληνες και ξένους να δουν και να γνωρίσουν την ιστορία μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 353.000 θύματα της γενοκτονίας ζητούν δικαίωση, ο αγώνας μας θα είναι συνεχής μέχρι την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 22 Μαίου 2016 και γίνεται με την συμπαράσταση του Υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας.

Δείτε το βίντεο με τοκ καθηγητή ιστορικό κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη και ξενάγηση  στην Εκθεση ενθυμημάτων του:

Φωτο:

EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-028EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-033EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-034EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-035EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-041EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-043EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-047EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-048EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-049EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-052EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-055EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-058EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-059EKΘΕΣΗ-ΠΟΝΤΙΩΝ-062

Προηγούμενο άρθροΟΛΜΕ: Κατάργηση Γυμνασίου Πλατέος Ημαθίας – Συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων Νομού Ημαθίας
Επόμενο άρθροΜελίκη: Και δεύτερο χτύπημα της μοίρας μετά το παιδί του για τον Κώστα Βενιόπουλο