Δείτε ποιες περιοχές τις Ελλάδας χτυπάει περισσότερο ο καρκίνος

 Περιβαλλοντικοί λόγοι και φυτοφάρμακα αποτελούν τα βασικά αίτια.

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα διαπιστώνεται ότι ο καρκίνος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Οι περιοχές της  Δράμας, του Κιλκίς, των Γρεβενών και της Καρδίτσας βρίσκονται στην πρώτη θέση απώλειας ζωής εξαιτίας του καρκίνου, τόνισε  ο παθολογοανατόμος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» Σάββας Παπαδόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη διοργάνωση του 2ου Επιστημονικού Συμποσίου, με θέμα «Περιβάλλον και καρκίνος αναφέρει: «Η Δράμα μαζί με τις Σέρρες και το Κιλκίς είναι οι περιοχές της Ελλάδας με την υψηλότερη θνησιμότητα αλλά και με τον υψηλότερο δείκτη γήρανσης του πληθυσμού (23%) μαζί με τις Σέρρες (26%) τη στιγμή που στην Ξάνθη ο δείκτης είναι μόνο 15%».

Ο καθηγητής Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, παρατήρησε μια αυξητική τάση του καρκίνου στη Δράμα και λιγότερη στην Ξάνθη. Ο κος Κωνσταντινίδης θα παρουσιάσει στο συνέδριο όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα του καρκίνου στην Ανατολική Μακεδονία.

 Ο ίδιος καθηγητής  σαν πιθανή αιτία την αυξητικής τάση του καρκίνου στη Δράμα την αποδίδει: Πρώτον να είναι ένα δημογραφικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη μαζική μετανάστευση των Δραμινών κατά τη δεκαετία του ΄60 στη Δυτική Γερμανία, όπου εκτέθηκαν σε καρκινογόνους παράγοντες και κατόπιν επαναπατρίστηκαν έχοντας επηρεαστεί από αυτούς.

Δεύτερον να έχουν επηρεαστεί οι κάτοικοι της περιοχής από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων  ή από τους υπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως π.χ. το ραδόνιο, το οποίο σε κάποιες περιοχές της Δράμας υπάρχει σε υψηλότερα ποσοστά.

Τρίτον να οφείλεται σε εισερχόμενους στην Ελλάδα ρύπους που παράγει η γειτονική Βουλγαρία και μεταφέρονται στην Ελλάδα με τα νερά του Νέστου ή ακόμη και στη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, όπου είχε συμβεί ατύχημα το 2006.

«Χρειάζονται πολύπλοκες μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα και να έχουμε ακριβή στοιχεία για το πρόβλημα. Οι δικές μου μελέτες είναι περιγραφικής αιτιολογίας και βασίζονται στην παρατήρηση των τάσεων» τόνισε  ο κ. Κωνσταντινίδης.

Στο συνέδριο ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση του καρκίνου στην εποχή μας.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην επίπτωση του καρκίνου θυρεοειδούς στους κατοίκους της περιοχής μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδος μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Θα παρουσιαστούν επίσης νεότερες μελέτες για το αν η κινητή τηλεφωνία και τα άλλα ηλεκτρομαγνητικά πεδία έχουν επίπτωση στην αύξηση του καρκίνου στην εποχή μας.

Θα γίνει ιδιαίτερη  αναφορά στην πρόοδο, στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου των γυναικών με τα νέα εμβόλια, καθώς και στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναφερθούν στις βλαπτικές και καρκινογόνες επιδράσεις των φυτοφαρμάκων κυρίως, αλλά και των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί εμφάνισης καρκίνων από κοινούς ιούς, όπως της ηπατίτιδος Β, του ιού Epstein-Bar και του HPV και θα αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι που ο ήλιος, η τροφή και το αλκοόλ, μπορούν να γίνουν αίτια καρκίνου.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τη βράβευση 10 μαθητών της Β΄ Γυμνασίου για τις εκθέσεις που έγραψαν σχετικά με το κάπνισμα.

Σημειώνεται τέλος  ότι η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» δημιουργήθηκε από επτά γιατρούς της Δράμας που ασχολούνται με τον καρκίνο.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία – Ενημέρωση για καταναλωτικά θέματα στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ –ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ: Γιόρτασε την Αποκριά στον παιδότοπο “Fun Park”