Απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις για καλύτερη υγεία

Φυσικά «η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη της συντήρησης»

alimperti maria katsani
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Κ. Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Αυτή η παλαιά κινεζική παροιμία δεν κρύβει γρίφους, λέει απλά την αλήθεια. Όλοι συμφωνούν ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο στον κόσμο της ιατρικής και γενικά της ζωής όλων μας. Πόσο χρόνο και πόνο θα μπορούσε κανείς να γλιτώσει, κάνοντας εξετάσεις και προλαμβάνοντας την ασθένεια στην αρχή με αποτέλεσμα να  θεραπευτεί γρήγορα;

Προληπτική αγωγή υπό την μορφή της ιατρικής δεν υπάρχει σήμερα, εκτός της καλής διατροφής και της άσκησης, γι αυτό και δεν αναφέρεται από υπεύθυνους φορείς, άλλωστε σαν ενέργεια δεν θα αποτελούσε σε καμία περίπτωση συμφέρουσα επιχειρηματική κίνηση και φυσικά δεν πουλούσε και δεν απέδιδε οικονομικά μια και θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται φάρμακα και ιατρικές υπηρεσίες.

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε εξετάσεις προληπτικά και προγραμματισμένα καθ όλη την διάρκεια της ζωής μας σε όλες τις ηλικίες ακόμα και αν νοιώθουμε «υγιείς». Τα μέσα πρόληψης είναι αναμφισβήτητα φθηνότερα από τυχόν μακροχρόνιες θεραπείες και είναι αποτελεσματικότερα όπλα στα περισσότερα προβλήματα υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, μαίνεται μια μεγάλη σύγκρουση στον τομέα της διάγνωσης αφού πολλές προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία  ή το ΤΕΣΤ ΠΑΠ αμφισβητούνται σκόπιμα ή σωστά για την αποτελεσματικότητά τους ή ακόμα κατηγορούνται και για ψευδείς ενδείξεις με αποτέλεσμα να οδηγούν πολλούς ασθενείς σε περιττές επεμβάσεις και αγωγές.

Μέχρι όμως να αποφανθεί οριστικά η επιστημονική κοινότητα για το αυτές αλλά και άλλες προληπτικές εξετάσεις, αν συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και έγκαιρη αλλά και έγκυρη διάγνωση ασθενειών, μπορούμε να κάνουμε κάποιες απλές αιματολογικές αλλά και άλλες εξετάσεις λίγο πιο ρουτινιάρικες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας αφού συζητήσουμε πρώτα με τον γιατρό μας γιατί απλά «η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» και ο οργανισμός μας στέλνει σημάδια και μας ζητάει βοήθεια που πρέπει να μην τα αγνοήσουμε για το καλό μας!

Προηγούμενο άρθροΜελίκη: Παιδικό Μασκέ πάρτι Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης
Επόμενο άρθροΊδρυση νέων σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης