Απαγόρευση ζιζανιοκτόνου – υποψίες ότι συνδέεται με εμφάνιση καρκίνου

Η Γαλλία προχώρησε  στην απαγόρευση πώλησης μιας μάρκας ζιζανιοκτόνου, αφού ένα από τα βασικά συστατικά του χαρκτηρίσθηκε  ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» μετά από αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο   IARC –  Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Έρευνα για τον Καρκίνο ταξινόμησε την ουσία glyphosate που περιέχεται στο ζιζανιοκτόνο  Roundup   ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιούταν τακτικά σχεδόν από όλους που ήθελαν να καταπολεμήσουν τα ζιζάνια σε κήπους, σε αυλές και σε χωράφια. Το προϊόν αυτό είναι της αμερικανικής εταιρείας Mosanto.

 Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε με έμφαση στη γαλλική τηλεόραση την Κυριακή: «Η Γαλλία θα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση σε σχέση με την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων».

Η ουσία Glyphosate παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στη δεκαετία του 1970 με το εμπορικό σήμα Roundup και είναι το ζιζανιοκτόνο που παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στον κόσμο, σύμφωνα με το IARC.

Πάντως, η εταιρεία Mosanto  που το παράγει  ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να συνδέεται  με την εμφάνιση καρκίνου και σαν αποδεικτικό στοιχείο παρουσιάζει τον ισχυρισμό  πως «στην έρευνα δεν έχουν συμπεριληφθεί επιστημονικά δεδομένα».

Προηγούμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη για το Τελωνείο Ημαθίας, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Κώστα Καλαϊτζίδη
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ