Μάθετε πώς αντιμετωπίζουμε την ηλίαση

 

Tο καλοκαίρι, η ηλίαση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε να φορέσουμε καπέλο την ώρα που πάμε στη παραλία.

Παρακάτω θα μάθουμε τι είναι η ηλίαση και πως να την αντιμετωπίσουμε.

Τι είναι η ηλίαση

Η ηλίαση συμβαίνει, όταν το άτομο αφήνει το κεφάλι του ή τμήμα του λαιμού του εκτεθειμένο στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αντίθεση με τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, η ηλίαση είναι το προϊόν της θερμικής ακτινοβολίας από τα κύματα του ήλιου στην εκτεθειμένη περιοχή. Στην ηλίαση, ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμότητα του σώματος και αυτό τις περισσότερες φορές οδηγεί σε υψηλή θερμοκρασία σώματος και πυρετό.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Τα ακόλουθα συμπτώματα είναι τα συνήθη όταν κάποιος παθαίνει ηλίαση: Ζεστό και ξηρό δέρμα, ταχυκαρδία , ο ιδρώτας σταματά, γρήγορη αναπνοή, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μυϊκές κράμπες, πονοκεφάλους, ναυτία, σύγχυση και ζάλη.

Τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν όσο περισσότερο ένα άτομο έχει εκτεθεί στο ήλιο και τη θερμότητα. Οσο ένα άτομο παραμένει στο ίδιο επικίνδυνο περιβάλλον, η ζωή του μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Αν η ηλίαση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, την απώλεια συνείδησης,τον πυρετό και τη βλάβη των εσωτερικών οργάνων.

Συνήθως το σώμα μας «δροσίζεται» με την έκκριση του ιδρώτα. Ανάλογα με την υγρασία του αέρα, ο ιδρώτας στο δέρμα εξατμίζεται πιο

γρήγορα ή πιο αργά. Όσο πιο γρήγορα ο ιδρώτας εξατμίζεται τόσο πιο γρήγορα θα δροσιστεί το σώμα και θα βοηθήσει στην πρόληψη θερμότητας που σχετίζονται με θέματα όπως η ηλίαση. Όμως, αν ο αέρας είναι πολύ υγρός όπως στις τροπικές περιοχές, ο ιδρώτας θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως, δεν θα είναι σε θέση να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος σας. Στις περιοχές αυτές, είναι πολύ σημαντικό να είναι πάντα προσεκτικοί.

Εάν αισθανθείτε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή δείτε κάποιον με τα παραπάνω συμπτώματα, το καλύτερο είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο άμεσα και να πάτε σε ένα μέρος που έχει δροσιά. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώσετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Προηγούμενο άρθροΣάρωσε τα βραβεία η Πολεμική Αεροπορία! (φωτογραφίες)
Επόμενο άρθροΤα ψάρια – ασπίδα κατά του καρκίνου του μαστού