Δημ. Στρατούλης: «Εγγυηθήκαμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις»

Με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης. Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων διατύπωσαν τις θέσεις και τις προτάσεις τους επί μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων που σχετίζονται με τα ασφαλιστικά θέματα των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε:

«Εγγυηθήκαμε ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις και ότι το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων θα μετατραπεί σε νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ότι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεσμευτήκαμε ότι -σε καμία περίπτωση- δεν θα θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Παράλληλα, υπογράμμισα σε όλους τους τόνους ότι θα στηρίξουμε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο -λόγω λεηλασίας από το PSI και λόγω της μνημονιακής κατάργησης του πόρου 3%- κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Και πιο συγκεκριμένα, δεσμευτήκαμε ότι θα το στηρίξουμε άμεσα από τον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ που είναι για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, ενώ αν χρειαστεί θα υπάρξει μέριμνα και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Σχετικά με τα εφάπαξ ενημερώσαμε την ΑΔΕΔΥ, ότι τηρούμε τη δέσμευση μας για κατάργηση του νέου μνημονιακού μαθηματικού τύπου, με τον οποίο τα εφάπαξ θα μειώνονταν από 30 έως και 80% και ότι ο νέος μαθηματικός τύπος που θα συνθέσουμε θα οδηγεί τα εφάπαξ στο ίδιο επίπεδο που βρίσκονταν την 31η/8ου/2013, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο μνημονιακός μαθηματικό τύπος που θα οδηγούσε σε μεγάλες μειώσεις.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι του υπουργείου μας έχουν λάβει οδηγίες να υπερασπίσουν την άποψη, ότι δεν θα εφαρμόσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δεν θα θίξουμε θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και ότι θα πάμε σε λειτουργικές -και όχι οργανωτικές- ενοποιήσεις, καθώς ζητήματα οργανωτικών ενοποιήσεων θα συζητηθούν πρώτα με τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα και τους επιστημονικούς φορείς από το φθινόπωρο,

με κύριο στόχο τη διασφάλιση και την ενίσχυση του αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου και καθολικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Σχετικά με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, γνωρίζω ότι το 2011 με μνημονιακό νόμο μπήκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, των γιατρών και των δικηγόρων. Χθες, συναντήθηκα με τους διοικητές των τριών κλάδων του ΕΤΑΑ και –ήδη- επεξεργαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο για πολλούς ασφαλισμένους των τριών κλάδων -και ιδιαίτερα τους νέους- οι πολύ μεγάλες εισφορές δημιουργούν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.»

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου με τα Φιλοζωικά Σωματεία
Επόμενο άρθροΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ: Επιστολή προς τους γονείς