Ζητούν αλλαγές στον Εξωδικαστικό – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Να αρθούν όροι που περιορίζουν χιλιάδες εταιρείες να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών ζητούν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Επτά και πλέον μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων μόλις 21 επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, εκ των οποίων μάλιστα οι 19 μάλιστα μόνο με χρέη προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία άλλες 440 αιτήσεις βρίσκονται στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, 200 είναι ένα βήμα πριν από την διαπραγμάτευση, 4.500 αιτήσεις είναι «ώριμες» για να υποβληθούν ενώ συνολικά 27.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρώσει τα πρώτα βήματα σύνταξης της αίτησης.

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με στόχο να μειώσει την γραφειοκρατία για τη διαδικασία ένταξης μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμιση οφειλών έχει ψηφιοποιήσει 21 δικαιολογητικά (τραπεζικά, φορολογικά, ασφαλιστικά) από τα συνολικά 27 τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για τα υπόλοιπα 6 δικαιολογητικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και με τους κωδικούς του taxisnet να τα συγκεντρώσουν.

Και μπορεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών να αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ωστόσο υπάρχουν περιοριστικοί όροι που αφήνουν χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης. Ένας από τους όρους που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στη ρύθμιση είναι ότι θα πρέπει να έχουν μια κερδοφόρα χρονιά σε μια από τις τελευταίες τρεις οικονομικές χρήσεις. Επίσης, τα χρέη μπορούν να εντάξουν χρέη που έχουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να άρει εκείνες τις προϋποθέσεις που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ωστόσο έρχονται αντιμέτωποι με τους δανειστές, οι οποίοι βάζουν βέτο σε οποιεσδήποτε αλλαγές τουλάχιστον μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και εκτιμούν ότι θα έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη για την πορεία της ρύθμισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη  «οι προσδοκίες από τον νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών δεν έχουν εκπληρωθεί, στο βαθμό που τουλάχιστον θα ήθελαν χιλιάδες επιχειρηματίες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές που σε δημόσιο και ιδιώτες. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν όλες οι απαιτούμενες αλλαγές  προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να αρθούν ορισμένοι περιοριστικοί όροι καθώς σε διαφορετική περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούν σε δεινή οικονομική θέση ακόμη και επιχειρήσεις που κατάφεραν με πολλές θυσίες να μείνουν όρθιες μετά από 10 και πλέον χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

Προηγούμενο άρθροΤρίκαλα: Τεχνολογία 5G και σχεδιασμός για τη γεωργία ακριβείας με τη χρήση της τεχνολογίας
Επόμενο άρθροΔημόσιες βρύσες και επιστροφή στο νερό της βρύσης προτρέπει το Δίκτυο “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS”
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ