Ζητούν lifting στον Αναπτυξιακό – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Ριζικές αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και ανάπτυξης, φορείς στην αγοράς.

dimitris christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον αναπτυξιακό νόμο για την τόνωση των επενδύσεων αλλά και της στήριξης των επιχειρηματικών σχεδίων, σε μια περίοδο όπου η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Οι ενστάσεις των φορέων της αγοράς φαίνεται να εισακούστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας η οποία ήδη ενεργοποιήσαν την προβλεπόμενη διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού στους τομείς “Γενική Επιχειρηματικότητα” και “Νέες ανεξάρτητες ΜμΕ”., προκειμένου να καλυφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών, χωρίς βεβαίως να μειωθεί ο προϋπολογισμός των λοιπών καθεστώτων του νόμου. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμή έχουν υποβληθεί  στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο 821 επενδυτικές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις. ευρώ..

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνει ότι «τόσο η πληθώρα τον επενδυτικών σχεδίων όσο και οι αιτήσεις για φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοτήσεις, αποτυπώνουν την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη. Με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο εστιάζουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια».

Μάλιστα, για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού επενδυτών που υπέβαλλαν αίτηση στους τομείς του νέου αναπτυξιακού νόμου: «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αναπληρωτής υπουργός Αλέξης Χαρίτσης, ενέκριναν την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Από την πλευρά τους οι φορείς της αγοράς, ζητούν τη μεταφορά κονδυλίων από τομείς επενδύσεων στους οποίους δεν παρατηρείται ζήτηση σε άλλους στους οποίους έχει ήδη σημειωθεί η υποβολή πολύ μεγάλου αριθμού προτάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα ανοίξουν άλλοι 2 τομείς (καινοτομίες και cluster) και άλλα 2 ακόμη μέχρι το τέλος Ιουνίου (ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά και funds).

Προηγούμενο άρθροΌχι άλλη ανοχή στον Τσίπρα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Λαδόπιτα Σκύρου – TV “E” – Ο Έμβολος χορηγός (βίντεο)
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ