Υπογραφές για το Ιστορικό Κονάκι του Γιδά

Σας καλούμε να υπογράψετε το ψήφισμα για την διάσωση και την αποκατάσταση του ιστορικού κονακίου του Γιδά.

Μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ.

Το Κωνάκι του Γιδά στην Αλεξάνδρεια είναι ένα από τα ελάχιστα ιστορικά κτίρια της περιοχής και από τα τελευταία υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής και κοινωνικής ταυτότητας της περιοχής.
Υπήρξε το ιστορικό κέντρο του οικισμού από την ύστερη Οθωμανική περίοδο. Tο Δημαρχείο, το Ειρηνοδικείο και ο σημαντικότερος ναός της πόλης, αλλά και ολόκληρη η πόλη αναπτύχθηκαν γύρω του. Ταυτόχρονα συνδέει την Αλεξάνδρεια με ένα δίκτυο αντίστοιχων κτιρίων στον Δήμο Αλεξάνδρειας, αλλά και στις άλλες πεδιάδες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Παρόλα αυτά για δεκαετίες ήταν κρυμμένο πίσω από πυκνή βλάστηση και ξεχασμένο, χωρίς καμία συντήρηση ή προστασία.
Από το 2015 χάρη στις προσπάθειες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών» και στη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων μπροστά από το κτίριο, όπως του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Αλεξάνδρειας, από την Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας  το μνημείο έχει αρχίσει να αποκτά ξανά μια θέση στην πόλη.

Ωστόσο, η κατάστασή του εξακολουθεί να είναι αρκετά κρίσιμη καθώς ήδη έχουν καταρρεύσει τμήματά του και η άμεση αποκατάστασή του κρίνεται απόλυτα αναγκαία. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα χαθεί το ιστορικό κέντρο της Αλεξάνδρειας και ένα από τα ελάχιστα μνημεία της περιοχής.

Υποστηρίζουμε τη διάσωση του Κονακιού με την κατάλληλη αποκατάστασή του, ώστε να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στην πόλη της Αλεξάνδρειας, για να αποτελέσει πυρήνας τοπόσημο στο δημόσιο χώρο της πόλης και παράδειγμα ανάμεσα στα αντίστοιχα κτίρια στην ελληνική ύπαιθρο και πέρα από αυτή.

Λέσχη Κινηματογράφου και Πολιτισμού Αλεξάνδρειας ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ

https://www.facebook.com/Kinimatodrasis

Προηγούμενο άρθροΑνακοινώθηκαν το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ
Επόμενο άρθρο«Κύκλος Ομιλιών για Ψυχολογική Ενδυνάμωση» Με τον Ιάκωβο Μαρτίδη 12/2 & 5/3