Υποχρεωτικές οι e-αποδείξεις για ελεύθερους επαγγελματίες – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες αλλά και μέσω e-banking θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν από το 2020 και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρους.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα υποχρεώσει περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες να δαπανούν το 30% των ετήσιων εισοδημάτων τους χρησιμοποιώντας «πλαστικό» χρήμα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να μην πληρώσουν «πέναλτι» που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φτάνει το 22%. Μάλιστα δεν αποκλείεται η «ποινή» να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να φτάνει και το 25%. Μάλιστα πολλοί φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι εφόσον μειώθηκε στο 9% ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με το ίδιο ποσοστό θα πρέπει να επιβάλλεται και η ποινή για όσους δεν κάνουν τις απαιτούμενες αγορές με χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες ή μέσω e-banking. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν η ποινή να είναι αυστηρότερη προκειμένου να περιορίσουν τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Έτσι, για παράδειγμα εάν το εισόδημα ενός ελεύθερου επαγγελματία είναι 20.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα ύψους 6.000 ευρώ. Εάν οι e-αποδείξεις που συγκεντρώσει είναι 3.000 ευρώ θα πληρώσει έξτρα φόρο 660 ευρώ για το ποσό των 3.000 ευρώ δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να περιορίσει αισθητά την φοροδιαφυγή, σε επαγγελματικούς κλάδους που παρατηρείται υψηλή φορολογική παραβατικότητα.

Μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες με πλαστικό χρήμα, χωρίς όμως να «χτίζουν» αφορολόγητο όπως συμβαίνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Ουσιαστικά όσοι δεν συγκεντρώνουν τις απαραίτητες δαπάνες δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΨυχολογία: Αυτοί που αισθάνονται υπαρξιακά απομονωμένοι κάνουν συχνότερα σκέψεις θανάτου, σύμφωνα με έρευνα
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ