Υπερθέρμανση του πλανήτη – Η έκθεση της IPCC- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Η έκθεση για την αλλαγής του κλίματος και της χρήσης γης, από εμπειρογνώμονες της IPCC, και της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος, εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις στις 7 Αυγούστου 2019. 

Γράφει η συνεργάτης τουΈμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Αντιπροσωπείες από 195 χώρες-μέλη της IPCC είχαν συγκεντρωθεί από την Παρασκευή στην Ελβετία για να εξετάσουν την ειδική έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν : η αλλαγή του κλίματος , η ερημοποίηση, η υποβάθμιση των εδαφών ,η βιώσιμη διαχείριση της γης , η επισιτιστική ασφάλεια και οι ροές αερίων θερμοκηπίου στα χερσαία οικοσυστήματα.

«Προσδιορίζουμε τον αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Είναι προφανές ότι η έκθεση αυτή προσπαθεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τις εκτάσεις που προορίζονται για καλλιέργειες , ζώα ή δάση και έμμεσα την επισιτιστική ασφάλεια , αλλά και πώς λειτουργούν οι γεωργικές πρακτικές ή η αποδάσωση σχετικά με το κλίμα.

Οι συνομιλίες, που έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι την Τρίτη, έληξαν την Τετάρτη γύρω στις 10:30 το πρωί , μετά από μια τελική συνεδρία μαραθώνιου. Το περιεχόμενο της “Σύνοψης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής” εγκρίθηκε με συναίνεση μετά την επανεξέταση γραμμής ανά γραμμή από τις συμμετέχουσες χώρες μέλη σε διαβούλευση με τους επιστήμονες της έκθεσης.

UNCCD@UNCCD

The @IPCC_CH Special Report on Climate Change and Land has been approved! #SRCCL

“Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που η έκθεση εγκρίθηκε”, δήλωσε η Fernanda Carvalho του WWF. Το κείμενο αυτό είναι απαραίτητο επειδή υπογραμμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη γη όχι μόνο επηρεάζει το κλίμα αλλά και την ικανότητα της γης να παρέχει τα μέσα διαβίωσης για τους ανθρώπους, τη φύση και τη βιοποικιλότητα », πρόσθεσε.

Η έκθεση εξέτασε τις επιπτώσεις του σημερινού συστήματος τροφίμων, όπου 821 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα, δύο δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και το 30% των τροφίμων χάνεται. Επίσης, εξετάζει το ρόλο των γυναικών και των αυτοχθόνων κοινοτήτων.