Για τις 19 Ιουλίου μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός» σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά.
Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων παραμένει η 30η Σεπτεμβρίου 2022. Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 49.006.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν:
Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)
Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.
Που απευθύνεται
Το εν λόγω έργο απευθύνεται ειδικά σε: Υφιστάμενες και Υπό Σύσταση ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις Α) Υφιστάμενα Νομικά Πρόσωπα (ΜΜΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις) Β) Υπό-σύσταση Νομικά Πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ένταξης στο Υποέργο, ενώ δεν ενισχύονται φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα ενισχύει επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού, τα οποία συνδέουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με τον τριτογενή, δημιουργώντας ένα νέο τουριστικό προϊόν.
Ο στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την τοποθέτησή τους σε σημεία προσέλκυσης επισκεπτών – τουριστών και την ανάπτυξη δράσεων βιωματικού αγροτουρισμού.
Κάθε επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να αποδεικνύει τον παραπάνω στόχο και επιπρόσθετα τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω στόχους:
α) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας.
β) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
γ) Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
δ) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα και η υιοθέτηση της συμβολαιακής γεωργίας.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν όλα τα νομικά πρόσωπα είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Προσφέρουν διατροφή και προϊόντα αγροδιατροφής στους επισκέπτες, εντός του χώρου εγκατάστασης ή και στον τόπο παροχής υπηρεσιών βιωματικού τουρισμού της επιχείρησης.
β) Οι Ά ύλες προέρχονται:
αα) Από συμβολαιακή γεωργία σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 60% κατ’ έτος, ή
ββ) Από καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 60% κατ’ έτος.
Η ανωτέρω υποχρέωση, ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών.
Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της εταιρείας αστικού δικαίου, νομικές μορφές της κοινοπραξίας με εξαίρεση τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
Χρηματοδότηση
Τέλος, τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι τα ακόλουθα:
– Πολύ μικρές – Μικρές – Μεσαίες επιχειρήσεις: 500.000,00 ευρώ (κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)- 7.500.000,00 ευρώ (ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)
– Μεγάλες επιχειρήσεις: 500.000,00 ευρώ (κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός) -12.500.000,00 ευρώ (ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)
Συνολικός Προϋπολογισμός: 49.006.000,00 ευρώ
Προϋπολογισμός Ταμείου: 49.006.000,00 ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ