ΥΠΑΑΤ: «εναλλακτική καταπολέμηση ζιζάνιων στους ορυζώνες» του μέτρου 10 «γεωργοπεριβαλλοντικα και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ενημερώνει ότι εντός Απριλίου 2018 προτίθεται να προκηρύξει τη γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020. Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018 (έτος αναφοράς). Το έτος 2018 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της δράσης.

 

Στόχος της δράσης είναι η μείωση της χρήσης των χημικών ζιζανιοκτόνων στους ορυζώνες, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε σημαντικούς για την ορνιθοπανίδα υγροτόπους της χώρας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό αφενός στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και αφετέρου στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ορυζώνων λόγω της μειωμένης παρουσίας φυτοπροστατευτικών στην τροφική αλυσίδα της άγριας ζωής.

Στο πλαίσιο της δράσης, επιλέξιμη είναι η καλλιέργεια του ρυζιού και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής είναι οι περιοχές καλλιέργειάς του σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2018.

Δικαιούχοι δύναται να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της δράσης, θα πρέπει να πληρούν το ακόλουθο κριτήριο επιλεξιμότητας:

να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2018.

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και η ημερομηνία έναρξης αυτών θα ορίζεται στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της δράσης, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

α. Να εφαρμόζουν την καλλιεργητική τεχνική της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια στο σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων. Ειδικότερα, μετά την εφαρμογή των συνηθισμένων καλλιεργητικών πρακτικών προετοιμασίας των αγρών για τη σπορά του ρυζιού, οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

Να κατακλύζουν τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια με μικρή ποσότητα αρδευτικού νερού εντός μηνός Απριλίου εκάστου έτους εφαρμογής, δηλαδή ένα, περίπου, μήνα πριν την εποχή της κανονικής σποράς ρυζιού και ανάλογα με την περιοχή ορυζοκαλλιέργειας, προκειμένου να βλαστήσουν οι σπόροι των ζιζανίων.

Να εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του νερού κατάκλυσης και τη διοχέτευσή του σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, έλη, αποστραγγιστικά κανάλια κλπ)

Να προβαίνουν σε μηχανική καταστροφή των ζιζανίων που έχουν αναπτυχθεί μέσω επιφανειακής κατεργασίας του εδάφους, πριν τη σπορά του ρυζιού.

Λεπτομέρειες για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλλιεργητικής τεχνικής θα καθοριστούν στο θεσμικό πλαίσιο της δράσης.

β. Να κατέχουν νόμιμα τα ενταγμένα στη δράση αγροτεμάχια κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων, οι δικαιούχοι πρέπει να φροντίζουν ώστε οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των ενοικιαστηρίων να είναι τέτοιες ώστε να καλύπτουν ολόκληρο το εκάστοτε έτος εφαρμογής της δράσης.

γ. Να διατηρούν σταθερά τα αγροτεμάχια με τα οποία έχουν ενταχθεί στη δράση, σε θέση και σε έκταση, καθώς δεν επιτρέπεται η αλλαγή των αγροτεμαχίων για τα οποία έχουν αναληφθεί οι δεσμεύσεις της δράσης.

δ. Να υποβάλλουν κατ’ έτος μέχρι 15 Μαΐου αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο της ΕΑΕ με αναγραφή του κωδικού παράλληλης δράσης για το σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων.

Το ύψος ενίσχυσης της δράσης ορίζεται σε 210€/εκτάριο/έτος. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά εκτάριο ενταγμένης στη δράση γεωργικής έκτασης.

Όσοι υποψήφιοι πληρούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες», μπορούν ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ να ξεκινήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων της δράσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (2018).

Το πλήρες κείμενο της προδημοσίευσης είναι αναρτημένο στις ιστοσελίδες www.minagric.gr

Προηγούμενο άρθροΗ ποσότητα καφέ που πίνουμε οφείλετε στο DNA μας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη -Κατσάνη
Επόμενο άρθροΕπέκταση της εφαρμογής φιλοπεριβαλλοντικής αντιμετώπισης σημαντικών εντομολογικών προσβολών σε δενδροκαλλιέργειες