ΥΠΑΑΤ Χανιά : 2η Συνδιάσκεψη- διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ

Σπήλιος Λιβανός: Η νέα ΚΑΠ καθιστά τους Έλληνες αγρότες πρωταγωνιστές στη νέα εποχή- Εθνικός ο αγώνας για τον εμβολιασμό- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τα βήματα Βενιζέλου και Καραμανλή θέτοντας το εθνικό πάνω από το κομματικό

 Οικονόμου: Η νέα ΚΑΠ ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

 Σταύρος Αρναουτάκης: Η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη

Η νέα ΚΑΠ καθιστά τους Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρούς και τους μεσαίους, πρωταγωνιστές στη νέα εποχή, τόνισε από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την παρέμβασή του στην Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ – τη δεύτερη κατά σειρά- που καλύπτει την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε διεξοδικά στις προοπτικές και στα οφέλη για τον Έλληνα αγρότη από τη νέα ΚΑΠ, ενώ τόνισε ότι επιβάλλει κανόνες δικαιοσύνης και ισονομίας για όλους, γεγονός που σε τελική ανάλυση συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και ενισχύει την προσπάθεια για είσοδο νέων στην πρωτογενή παραγωγή.

Ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκινώντας την παρέμβασή του στη 2η Συνδιάσκεψη για τη διαβούλευση που αφορά στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία», τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν «εθνικό αγώνα».

«Σήμερα ξεκινά μια νέα φάση του προγράμματος «Ελευθερία» το οποίο πρέπει όλοι να στηρίξουμε. Είναι εθνικός αγώνας ο εμβολιασμός. Αυτή η νέα προσπάθεια που ξεκινά από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφορά στις απομακρυσμένες περιοχές και το πώς μπορεί να φτάσει το εμβόλιο παντού. Εύχομαι όλοι και όλες να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο χώρο της Συνδιάσκεψης, τόνισε ότι μέσω των εμβολιασμών, θα κερδίσουμε ξανά τις ζωές μας : «Το μήνυμα είναι προς όλους. Είναι κοινό και προφανές : Πρέπει να εμβολιαστούμε για να μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την ελευθερία μας. Ειδικά εδώ, στην Κρήτη, που έχετε τόσο μεγάλες τουριστικές εισροές, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατορθώσουμε να πείσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που ακόμα το σκέφτονται, διότι είναι εθνικός στόχος να φτάσουμε σε ένα ποσοστό της τάξεως του 70%-80% των εμβολιασμένων. Είναι μία εθνική πολιτική που αφορά στις ζωές και στην προστασία της υγείας όλων μας».

Με αφορμή την αυριανή επέτειο για τη συμπλήρωση δύο ετών από την εκλογική νίκη της ΝΔ, ο κ. Λιβανός, τόνισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης τήρησε την υπόσχεσή του και ξανάφερε την αξιοπιστία στην ελληνική πολιτική σκηνή, ενώ ακολουθεί τα βήματα των Ελευθερίου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέτοντας το εθνικό πάνω από το κομματικό:

«Σήμερα είναι παραμονή της επετείου της νίκης της ΝΔ στις εκλογές πριν από δυο χρόνια. Η δική μου θέση για το αντικείμενο για το οποίο βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι ότι είναι πέρα και πάνω από τα κόμματα. Όμως επειδή ακριβώς βρίσκομαι εδώ στα Χανιά, δεν μπορώ να μη τονίσω ότι αυτό που είπε ο σημερινός πρωθυπουργός προεκλογικά και το τήρησε: Ότι το εθνικό είναι πάνω από το κομματικό. Και αυτό δύο χρόνια μετά είναι σαφές πλέον σε όλους τους Έλληνες.

PAT3149 1

Πολλά ακόμα έχει πετύχει στα δύο αυτά χρόνια η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυρίως όμως έχει πετύχει ουσιαστική αξιοπιστία που είχε χαθεί από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό τα προηγούμενα χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Και το δεύτερο που έχει πετύχει είναι να ακολουθεί στην πράξη τα βήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι οποίοι ακριβώς τοποθετούσαν το εθνικό πάνω από το κομματικό και μπορούσαν να δουν πολύ πιο μακριά για να είναι σύγχρονοι και μπορστάρηδες πολιτικοί».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι ξεκινά από την Κρήτη τη νέα φάση της διαβούλευσης μετά τη συμφωνία για την ΚΑΠ γιατί η Κρήτη έχει μια πολύ μεγάλη παραγωγή πάρα πολύ καλών προϊόντων που συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας.  Και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί και την ανατολική Κρήτη.

Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της Δικαιοσύνης να παραμείνει στην Κρήτη η επεξεργασία και τυποποίηση του ελαιολάδου ΠΟΠ, ενώ  αναφερόμενος στις πολιτικές που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση για την Κρήτη σημείωσε:

  • Όλο το διάστημα της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που διανύουμε έχουν αποζημιωθεί στην Κρήτη διάφοροι κλάδοι της αγροτικής παραγωγής που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 με πάνω από 44 εκ. ευρώ.
  • Δόθηκε επιπλέον χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά.
  • Ενεργοποιήσαμε το καθεστώς deminimis για στοχευμένες αποζημιώσεις κλάδων που πληγήκαν από καιρικά φαινόμενα.
  • Ενώ επιπλέον, για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, που όλο και συχνότερα βάλουν την Κρήτη, ενεργοποιήσαμε ξανά μετά από σχεδόν μια εικοσαετία την επιτροπή ερημοποίησης και θέτουμε τα σχετικά ζητήματα στα ευρωπαϊκά φόρα.
  • Στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα ενταχθεί και η β΄φάση του έργου άρδευσης Σφηναρίου (Πλατάνου Κισάμου).
  • Και θα ήθελα, βεβαίως, να τονίσω ότι η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τις 4 αναπτυξιακές είναι άριστη. Γι΄ αυτό και τα έργα έχουν μεγάλη απορροφητικότητα και οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Κρήτη έχουν ικανοποιηθεί (σχεδόν) στο 100%.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την  χαρακτήρισε εθνική επιτυχία για την Ελλάδα και τόνισε:

o Πετύχαμε την πιο φιλόδοξη πολιτική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από τη δεκαετία του 1990.

o Δίνει νέα προοπτική και μέλλον στην αγροτική οικονομία.

o Ενσωματώνει τις βασικές θέσεις και διεκδικήσεις της χώρας μας για μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, καταναλωτών και πολιτών, προς όφελος της ελληνικής περιφέρειας και των αγροτικών μας περιοχών.

o Και ίσως το σημαντικότερο από όλα: Ενώ σε επίπεδο ΕΕ και προϋπολογισμού, η νέα ΚΑΠ είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα καταφέραμε να λάβει πάλι σχεδόν το ίδιο ποσό ύψους 19,3 δισ. ευρώ.

o Επιπλέον, εξαλείφθηκε και ο κίνδυνος της εξωτερικής σύγκλισης των δικαιωμάτων που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων από τον Πυλώνα Ι των άμεσων ενισχύσεων.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «πρόκειται για μία ολοκληρωμένη, συνεκτική και ισορροπημένη αναπτυξιακή – μεταρρυθμιστική πρόταση σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, που διαμορφώνει μια νέα δυναμική για την Ελληνική Γεωργία και τους Έλληνες παραγωγούς».

PAT3160

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα για τους Έλληνες αγρότες ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η νέα ΚΑΠ στηρίζει τους έλληνες αγρότες και τους καθιστά πρωταγωνιστές στη νέα εποχή:

1) Σε μία δύσκολη περίοδο, μάς βοηθά να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς μας. Με την ενεργοποίηση της αναδιανεμητικής ενίσχυση και της ενίσχυσης των μικροκαλλιεργητών για τη στήριξη του εισοδήματός τους.

2) Προστατεύει ακόμα περισσότερο  τους κλάδους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αυξάνοντας το ποσοστό των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

3) Είναι ο σύμμαχος που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας ενσωματώνοντας και ενισχύοντας πράσινες αγροτικές πρακτικές, όπως η γεωργία ακριβείας και η βιολογική γεωργία, καθώς και στοχευμένες οικολογικές πρακτικές αλλά και ευρύτερες γεωργικές προσεγγίσεις όπως η κυκλική οικονομία. Έτσι, οι παραγωγοί εξασφαλίζουν βιώσιμη παραγωγή και όλοι μας καλύτερα, υγιεινά και ασφαλή προϊόντα.

4) Στηρίζει τους παραγωγούς μας στην πράξη και τους βοηθά να γίνουν πιο ισχυροί. Τους δίνει νέες δυνατότητες να βελτιωθούν, προωθώντας την επιμόρφωση και τη συμβουλευτική. Αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, διευκολύνοντας τον συνεργατισμό και τη δικτύωση.

5) Μας δίνει νέες δυνατότητες να προσελκύσουμε περισσότερους νέους μας στο χωράφι.

6) Η νέα ΚΑΠ μπορεί να γίνει το όχημα για να περάσουμε στη νέα εποχή της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Στηρίζει τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.

7) Διευρύνει τις δυνατότητες καινοτόμων επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.

8) Αναδεικνύει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην προστασία των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

9) Διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στην νέα προγραμματική περίοδο, μέσα από επαρκείς μεταβατικές διατάξεις και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου στη βάση των ιδιαιτεροτήτων και των προτεραιοτήτων της χώρας μας.

10) Ενθαρρύνει την απλοποίηση των παρεμβάσεων στο σύνολο των Πυλώνων της ΚΑΠ και προβλέπει τη μείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος των παραγωγών.

«Η νέα ΚΑΠ είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, που θα καθορίσει την αγροτική μας οικονομία τα επόμενα 10 σχεδόν χρόνια. Γι΄αυτό και θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού και δημόσιου διαλόγου», τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι «στόχος μας η καθετοποίηση της παραγωγής και η προώθηση της λογικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο», η επένδυση στην καινοτομία και τη ψηφιοποίηση για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας , αλλά και η  χρήση δεδομένων και η ποσοτικοποίηση της πολιτικής για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικής».

PAT3149 1

Όπως χαρακτηριστικά είπε επιδίωξή μας είναι να επιτευχθεί:

– αναβάθμιση της θέσης του Έλληνα αγρότη στην κοινωνική και οικονομική αλυσίδα,

– ενίσχυση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής,

– ταύτιση της πρωτογενούς παραγωγής  με τη σύγχρονη ταυτότητα του έλληνα και της ελληνίδας στον 21ο αιώνα.

Και χαρακτήρισε την ΚΑΠ ως «ευκαιρία να πετύχουμε αναπτυξιακή δικαιοσύνη.  Δεν μπορεί το 10% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων να παίρνουν το 48% των άμεσων ενισχύσεων και το 45% των μικρομεσαίων παίρνει μόνο το 10%».

Ο κ. Λιβανός παραδέχθηκε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κάποιοι θα κερδίσουν, κάποιοι –λιγότεροι- θα χάσουν. Ωστόσο όπως σημείωσε το πιο σημαντικό είναι να αρθούν στρεβλώσεις ετών μεταξύ καλλιεργειών, να αρθούν ανισότητες μεταξύ Περιφερειών, να στηριχθούν οι νέοι μας και το κυριότερο από όλα, ό,τι στραβό γινόταν μέχρι σήμερα να σταματήσει, για τους εξής λόγους:

  • Πρώτον, γιατί αυτό είναι το σωστό.
  • Δεύτερον, γιατί έρχεται πλέον η Ευρώπη και βάζει κανόνες. Δίκαιους και ίσους για όλους.
  • Τρίτον γιατί πλέον και να θες να κρυφτείς, αν την έχεις κάνει τη στραβή, δεν μπορείς. Έρχεται η εικόνα από το δορυφόρο και ξέρετε τι γίνεται τότε; Δεν την πληρώνει μόνο ο παραβάτης, αλλά τρώει πρόστιμο όλη η χώρα. Και το πληρώνουμε όλοι μας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειονότητα που είναι υγιείς και καθαροί, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και όποιοι έχουν κάποιο πρόσκαιρο κόστος θα το ισοσταθμήσουν από άλλες ενισχύσεις.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός από την εφαρμογή δίκαιων κανόνων έχουν να κερδίσουν όλοι:

o Εσείς, οι παραγωγοί. Που μόνο ωφελημένοι θα βγείτε όταν εφαρμόζονται δίκαιοι κανόνες για όλους και μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τον αγροτικό τομέα.

o Η κοινωνία μας. Που θα επωφεληθεί από καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα, σε πιο προσιτές τιμές.

o Το περιβάλλον. Το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε.

o Η οικονομία. Που βασίζει την ανάκαμψή της, στον γεωργικό τομέα.

o Και τελικά, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο τόπος μας. Όταν περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει καλύτερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη  στηριχτεί στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους!

«Αλλάζουμε, προοδεύουμε, κερδίζουμε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο χαιρετισμός Σταύρου Αρναουτάκη

Χαιρετίζοντας τη Συνδιάσκεψη ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι «το ζητούμενο είναι αυτή τη φορά, να κατευθύνουμε τους πόρους της νέας ΚΑΠ στην ουσιαστική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων και διαχρονικών αδυναμιών του αγροδιατροφικού μας συστήματος, αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και τολμώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».  Και προσέθεσε ότι «η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη, καθώς μέσα από την ορθολογική αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων θα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου»

Συγκεκριμένα είπε:

«Καλωσορίζουμε στα Χανιά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.

Μια περίοδο κατά την οποία ολοκληρώθηκαν οι μακροχρόνιες διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του μεταρρυθμιστικού πακέτου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2027.

Μια διαδικασία που αφορά το κοινό μέλλον των Ευρωπαίων αγροτών, το οποίο καθορίζεται από τους όρους για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία.

Οι προτεραιότητες αυτές αφορούν κυρίως:

  • στη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος
  • στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της Χώρας,
  • στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση,
  • στην ισχυροποίηση των αγροτών στην αλυσίδα αξίας,
  • στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
  • στην προσέλκυση νέων γεωργών
  • καθώς και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Αγαπητέ Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε η μεγάλη απόσταση που χωρίζει το σχεδιασμό από την εφαρμογή, τις φιλοδοξίες από την πραγματικότητα, τις προσδοκίες από το ρεαλισμό, ειδικά στα κρίσιμα ζητήματα της ΚΑΠ, όπως αυτό της «πράσινης αρχιτεκτονικής της».

Το ζητούμενο είναι αυτή τη φορά, να κατευθύνουμε τους πόρους της νέας ΚΑΠ στην ουσιαστική αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων και διαχρονικών αδυναμιών του αγροδιατροφικού μας συστήματος, αποφεύγοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, τολμώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, μέσα από μια ολιστική επαναπροσέγγιση του αγροτικού χώρου, σε νέες βάσεις περισσότερο βιώσιμες και ανταγωνιστικές».

Παράλληλα αναφερόμενος στους στόχους της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια τόνισε:

«Οι στόχοι της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια συνοψίζονται:

o στην ενδυνάμωση  της  εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών προϊόντων,

o στην  αναγνώριση και ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής και των τοπικών προϊόντων που τη συνθέτουν,

o στη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και την ενίσχυση του brandname  της Κρήτης,

o στην κατοχύρωση των προϊόντων μας ως ΠΟΠ ή με γεωγραφική ένδειξη,

o στη μεγέθυνση της παρέμβασής μας στην  πιστοποίηση και την ενίσχυση της ταυτότητας των Κρητικών προϊόντων,

o στη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τη χρηματοδότηση έργων ,

o και στην ολοκλήρωση  όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής ανάπτυξης.

Κλείνοντας και αφού ευχαριστήσω τον Υπουργό για την παρουσία του, να επισημάνω πως με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα στο νησί μας,  θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, τους φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγών,  τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά μας ιδρύματα,  τους εξαγωγείς και τους Δήμους, προκειμένου από κοινού να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς το μοντέλο της παραγωγής  προϊόντων ταυτότητας και ποιότητας, βιολογικής γεωργίας, ασφάλειας και πιστοποίησης.

Σε αυτό το σχεδιασμό η νέα ΚΑΠ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την Κρήτη, καθώς μέσα από την ορθολογική αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων θα να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις της επόμενης περιόδου, κατοχυρώνοντας τη θέση του πρωτογενή μας τομέα  στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον, ενισχύοντας την ταυτότητα του στη βάση της ποιότητας, της  ταυτότητας και της  δύναμης της εξωστρέφειας των προϊόντων της κρητικής γης.

Των προϊόντων που παράγονται με το φιλότιμο, το μεράκι και τον επαγγελματικό των Κρητικών παραγωγών».

PAT3154

Η παρέμβαση Γιάννη Οικονόμου

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου επισήμανε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτηση του: « Η νέα ΚΑΠ αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαμορφώσουμε τις πολιτικές, τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα εργαλεία προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Η νέα ΚΑΠ καθιστά τον αγρότη πρωταγωνιστή στην επίτευξη περιβαλλοντικών, αναπτυξιακών και κοινωνικών στόχων. Με τη συμφωνία που πετύχαμε στο Λουξεμβούργο ανοίγει τον δρόμο για την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων και ενισχύσεων ύψους 19,3 δις για τον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο ΥφΑΑΤ ανέλυσε τα 2 βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επισημαίνοντας: « Το πρώτο και βασικό συμπέρασμα είναι ότι  ενώ η ΚΑΠ αλλάζει φιλοσοφία, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε ίδιοι. Γιατί αν μείνουμε ίδιοι, θα χάσουμε χρήματα και το τρένο που οδηγεί στο μέλλον. Όλο το οικοσύστημα του πρωτογενή τομέα οφείλει να προετοιμαστεί για να σηκώσει με επιτυχία το βάρος αυτής της προσαρμογής.

Το δεύτερο συμπέρασμα που σαφώς θέλει λίγο μεγαλύτερη εμβάθυνση αλλά είναι ότι στην ουσία αυτή η προσαρμογή είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τον πρωτογενή μας τομέα, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες αδυναμίες και να τον καταστήσουμε θεμέλιο του παραγωγικού μετασχηματισμού της χώρας διασφαλίζοντας την προοπτική αλλά και την βιώσιμη αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο ΥφΑΑΤ πρόσθεσε: «Η νέα ΚΑΠ είναι ίσως το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια αγροτική πολιτική που δεν θα τρέχει πίσω από τα προγράμματα αλλά θα καθιστά τον πρωτογενή τομέα ένα βασικό υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και κυρίως θα εξασφαλίζει την ζωντάνια της ελληνικής υπαίθρου, την συνεκτικότητα της ελληνικής κοινωνίας και την αξιοπρέπεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων παραγωγών».

Στη Συνδιάσκεψη είναι παρόντες οι βουλευτές Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, δήμαρχοι της Περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωποι Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Αγροτικών Συλλόγων, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης απέστειλε χαιρετισμό. Τη Συνδιάσκεψη, λόγω των υγειονομικών μέτρων, παρακολουθούν με φυσική παρουσία περί τα 80 άτομα και επιπλέον 65 άτομα μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν στις 12.15 και συνεχίζονται ( ώρα 16.00 ).

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 40 πιστοποιημένες COSMOTE 5G συσκευές, η μεγαλύτερη γκάμα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροGeoeurope-Βαγγέλης Χωραφάς & Πολυχρόνης Ναλμπάντης: “Μικρά Κράτη, Συμμαχίες και Ένοπλες Συγκρούσεις: Το ζήτημα της Ελλάδας “