Με σκοπό την προσαρμογή στις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού, υπεγράφη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα, Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης.
Η κυριότερη αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα προώθησης του αιτήματος πληρωμής για εκκαθάριση μόνο με διοικητικό έλεγχο, χωρίς την υποχρέωση διενέργειας επιτόπιας επίσκεψης, εφόσον οι αιτούμενες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.
Διευκρινίζεται ότι, όπου δεν διενεργείται επιτόπια επίσκεψη, προσκομίζονται φωτογραφίες που να αποδεικνύουν ότι υλοποιήθηκαν οι επενδύσεις που αναφέρονται στο αίτημα πληρωμής.
Η επαλήθευση γίνεται σε μελλοντική επιτόπια επίσκεψη που αφορά αίτημα πληρωμής με το οποίο γίνεται υπέρβαση του 50% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ή το αργότερο εντός 3 μηνών από την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Άλλες βασικές αλλαγές αφορούν:
- Tον ορισμό προθεσμίας υποβολής του έντυπου φακέλου των αιτημάτων πληρωμής και τροποποίησης στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΔΑΟΚ) και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών (ΔΑΟΠ) εντός 10 εργάσιμων ημερών από την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης.
- Tην απλούστευση των διαδικασιών που σχετίζονται με την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών, όπως του θεωρημένου συγκριτικού πίνακα λειτουργικότητας και προδιαγραφών, καθώς και της διάταξης του εξοπλισμού που ενσωματώνεται εντός του χώρου σταβλισμού.
- Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για την απόδειξη της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη θα προσκομίζεται η βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ).
- Την υποχρέωση υποβολής τεχνικής έκθεσης, μαζί με το αίτημα πληρωμής, από μελετητή που να τεκμηριώνει ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα στην εκάστοτε Περιφέρεια.
Τα Σχέδια Βελτίωσης έχουν πλέον περάσει στην φάση της υλοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ependyseis.gr, σε επίπεδο επεξεργασίας από τους συμβούλους των δικαιούχων βρίσκονται 720 αιτήματα πληρωμής, εκτιμώμενης δημόσιας δαπάνης 25 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, έχουν υποβληθεί στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων 60 αιτήματα πληρωμής, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.
Σε Περιφερειακό Επίπεδο έχουν συσταθεί οι Επιτροπές Παρακολούθησης, οι οποίες έχουν ήδη χρεωθεί τα πρώτα αιτήματα πληρωμής. Ως αποτέλεσμα, ύστερα από τις οδηγίες του ΥπΑΑΤ και με ευθύνη των Περιφερειαρχών, οι πρώτες εκταμιεύσεις για την πληρωμή εκκαθαρισμένων δαπανών αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μηνός.
Περαιτέρω, έχουν ήδη υποβληθεί 133 προκαταβολές, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 9,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί οι 79 προκαταβολές, ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος, μέσω του συστήματος της πρόσθετης πράξης σε δανειακή σύμβαση, έχει διευκολυνθεί η εκταμίευση τραπεζικών δανείων, ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, σε 204 δικαιούχους.