Υγεία: Υψηλή η θνησιμότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους καρκινοπαθείς που μολύνονται από τον κορονοϊό

Οι πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις ασθενείς με καρκίνο, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από τον κορονοϊό (λοίμωξη breakthrough), έχουν υψηλό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της σε εμβολιασμένους καρκινοπαθείς με Covid-19, βασικός ερευνητής της οποίας ήταν ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ και άλλων ιδρυμάτων, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», ανέλυσαν στοιχεία για 1.787 ασθενείς με καρκίνο και Covid-19, εκ των οποίων η μεγάλη πλειονότητα ήσαν ανεμβολίαστοι και οι 54 πλήρως εμβολιασμένοι με Pfizer/BioNTech ή Moderna, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί είχαν μειωμένα επίπεδα λεμφοκυττάρων (Τ και Β κυττάρων που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανοσιακή απόκριση στον κορονοϊό και σε άλλους ιούς). Η λεμφοπενία αυτή συμβαίνει συχνά σε καρκινοπαθείς που λαμβάνουν μονοκλωνικά αντισώματα ή κάνουν θεραπείες CAR-T για αιματολογικές κακοήθειες, όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία.

Διαπιστώθηκε ότι από τους πλήρως εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, το 65% (δύο στους τρεις) χρειάστηκαν νοσηλεία, το 19% (ένας στους πέντε) διασωληνώθηκαν και το 13% πέθαναν. Η μελέτη ενισχύει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά Covid-19.

«Οι ασθενείς με καρκίνο που αναπτύσσουν breakthrough λοίμωξη Covid-1, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μπορεί να έχουν σοβαρή έκβαση νόσησης, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Γι’ αυτό στην περίπτωση τους και στο προβλεπτό μέλλον είναι αναγκαία μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, που περιλαμβάνει χρήση μάσκας, τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και ενισχυτική δόση εμβολιασμού», τόνισε o ερευνητής Τόνι Τσουέιρι, καθηγητής ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Ουρογεννητικής Ογκολογίας Lank του Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστώνης.

Πάντως λόγω του μικρού αριθμού εμβολιασμένων καρκινοπαθών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, οι ερευνητές δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το ποιές συγκεκριμένες αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19. Πάντως όσοι παίρνουν και κορτικοστεροειδή φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

Ο κύριος ερευνητής Δημήτρης Φαρμακιώτης, αναπληρωτής καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Μπράουν και στο νοσοκομείο του Ρόουντ ‘Αϊλαντ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «παρόμοια αποτελέσματα -υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε πλήρως εμβολιασμένους- έχουν ήδη αναφερθεί και σε άλλους πληθυσμούς ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, όπως σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου, προτού κάνουν ενισχυτική δόση. Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια συγκυρία ανησυχίας ότι παραλλαγές όπως η Όμικρον, με αυξημένη δυνατότητα ανοσοδιαφυγής, μπορεί να αναδυθούν σε τέτοιους χρόνια πάσχοντες ασθενείς με εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα. Έτσι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι στενές επαφές τους θα πρέπει να αποτελούν κατ’ εξοχήν στόχους για θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις».

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0923753421048808

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓαλλία-Covid-19: Έγκριση για χορήγηση αναμνηστικής δόσης, και στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών, τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό
Επόμενο άρθροΡωσία: Το επίπεδο συλλογικής ανοσίας ως προς τον κορονοϊό στη Ρωσία έφθασε το 60,4%