Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη του μωρού τους, καθώς και μετά τη σύλληψή του, έχουν αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να εμφανίσει καθυστερημένη ανάπτυξη και να γεννηθεί λιποβαρές, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Είναι η πρώτη έρευνα που εστιάζει στη σχέση του καπνίσματος έως 14 εβδομάδες πριν τη σύλληψη και 10 εβδομάδες μετά από αυτήν, και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η επίπτωση όσον αφορά την καθυστέρηση στην εμβρυική ανάπτυξη, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γυναικολόγο δρ Μέλεκ Ρούσιαν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας «Human Reproduction», μελέτησαν 689 γυναίκες.
Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα πριν και μετά τη σύλληψη (άνω των δέκα τσιγάρων) συνδεόταν έως την δέκατη εβδομάδα της κύησης με καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου κατά περίπου μία μέρα, σε σχέση με τις μη καπνίστριες, και κατά μιάμιση μέρα αν η σύλληψη είχε γίνει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης τα έμβρυα των καπνιστριών μητέρων δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν το χαμένο αναπτυξιακό χρόνο στη συνέχεια της εγκυμοσύνης και έτσι ήταν πιθανότερο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος (κατά μέσο όρο 93 γραμμάρια λιγότερα σε σχέση με τα μωρά των μη καπνιστριών γυναικών).
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος πριν τη σύλληψη και οι προσπάθειες για το κόψιμο του τσιγάρου από τη γυναίκα πρέπει να εστιαστούν σε αυτό το χρονικό παράθυρο. Αν είναι δυνατό, οι γυναίκες πρέπει να σταματούν να καπνίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, αν και είναι πάντα καλό πράγμα να κόψει κανείς το κάπνισμα οποιαδήποτε στιγμή, ιδίως σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης.
Το κάπνισμα όχι μόνο επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, αλλά επίσης την ανάπτυξη του εμβρύου από τα πρώτα-πρώτα στάδια της κύησης. Όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση του εμβρύου», δήλωσε η Ρούσιαν.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://academic.oup.com/humrep/advance-article/doi/10.1093/humrep/deac018/6533372?searchresult=1
ΑΠΕ-ΜΠΕ