Υγεία: “Στα όριά του” βρίσκεται ο ΠΟΥ ως προς τη διαχείριση των αυξανόμενων εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων

Ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον κόσμο–από την COVID-19 ως τη χολέρα–έχουν οδηγήσει “στα όριά του” τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε σήμερα ανώτερος σύμβουλος του οργανισμού.

Μιλώντας κατά την ετήσια σύνοδο του ΠΟΥ, ο καθηγητής Ουαλίντ Αμάρ, πρόεδρος επιτροπής που αξιολογεί την επείγουσα αντίδραση του οργανισμού, είπε ότι τα κενά στη χρηματοδότηση και τη στελέχωσή του αυξάνονται μπροστά στις όλο και περισσότερες απαιτήσεις.

Έκθεση της επιτροπής αυτής αναφέρει ότι από τον Μάρτιο αυτού του έτους ο ΠΟΥ διαχειρίζεται 53 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ασθένειες όπως η κόβιντ, η χολέρα και ένα ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ στην Ισημερινή Γουινέα και την Τανζανία καθώς και ανθρωπιστικές έκτακτες ανάγκες, όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία και οι πλημμύρες στο Πακιστάν.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα γεγονότων όπως οι πλημμύρες και οι κυκλώνες, που έχουν υγειονομικές επιπτώσεις.

Ωστόσο, ο βασικός προϋπολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για το 2022-2023 είναι μόλις κατά περίπου 53% χρηματοδοτούμενος, διαπίστωσε η έκθεση, κάνοντας έκκληση για πιο σταθερή χρηματοδότηση.

Ο ΠΟΥ και χώρες μέλη του προσπαθούν να μεταρρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία–και χώρες–απαντούν σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, αλλά και να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Χθες Δευτέρα, οι χώρες μέλη του ενέκριναν τον νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει και αύξηση 20% στο ποσό της συνδρομής τους.

Επιπλέον η έκθεση κάνει έκκληση στον ΠΟΥ να προσπαθήσει να είναι περισσότερο αποτελεσματικός: για παράδειγμα, στο Μαλάουι, τέσσερις διαφορετικές ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών διαχειρίζονταν την επιδημία χολέρας, COVID-19, πολιομυελίτιδα και τις πλημμύρες με τέτοιο τρόπο ώστε πιθανόν να επικάλυπτε η μια την άλλη.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟ ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για τα 27 χρόνια από τον θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος
Επόμενο άρθροΝ. Δένδιας: Η ελληνική κοινωνία συντάχθηκε με την πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας