Υγεία: Η έκθεση σε φυτοφάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου

 Όσοι εκτίθενται συχνά σε φυτοφάρμακα στο εργασιακό τους περιβάλλον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

    Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Hearth Association», η οποία εκδίδεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και είναι ανοιχτής πρόσβασης.

     Η Μπεατρίζ Λ. Ροντρίγκες, μια από τους συντάκτες της μελέτης και καθηγήτρια γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, στη Μανόα εξηγεί ότι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη καθιστούν αναγκαία τη χρήση εξοπλισμού για την προστασία από τα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αυτοί που λόγω επαγγέλματος έρχονται συχνά σε επαφή με φυτοφάρμακα, να το αναφέρουν στις ιατρικές τους εξετάσεις και να υπάρχει στο ιατρικό τους αρχείο.

      Στην έρευνα έλαβαν μέρος 8.000 Ιάπωνες Αμερικάνοι από το Οάχου της Χαβάης την περίοδο 1965 – 1968 στο πλαίσιο του Προγράμματος Καρδιάς της Χονολουλού του Ιατρικού Κέντρου «Kuakini». Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 45 – 68 ετών και η μελέτη βασίστηκε σε αυτοαναφορές σχετικά με την εργασία τους και την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Η έρευνα διήρκεσε μέχρι το 1999 δηλαδή 34 χρόνια περίπου και σε αυτό το χρονικό σημείο οι ερευνητές διερεύνησαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

      Για την εκτίμηση των επιπέδων έκθεσης σε φυτοφάρμακα χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (OSHA – Occupational Safety and Health Administration).

      Τα πρώτα 10 χρόνια της μελέτης διαπιστώθηκε ότι αυτοί που εκτίθεντο πολύ συχνά σε φυτοφάρμακα είχαν 45% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε αυτά. Η σχέση αυτή με τα καρδιακά νοσήματα δεν επιβεβαιώθηκε για τη μέτρια έκθεση σε φυτοφάρμακα.

      Τα φυτοφάρμακα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ημιζωής με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις τους να ενδέχεται να εμφανιστούν πολλά χρόνια μετά. Οι μελετητές ασχολήθηκαν με το ρόλο της μεσολάβησης διαφορετικών χρονικών διαστημάτων. Βρέθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού ήταν τα 10 πρώτα χρόνια μετά την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Μετά από 34 χρόνια, όμως, η σχέση αυτή δε φάνηκε να διατηρείται.

     Η Ροντρίγκες υποστηρίζει ότι αυτό το τελευταίο εύρημα ενδέχεται να οφείλεται σε άλλους παράγοντες που γίνονται σοβαρότεροι με την ηλικία και επικαλύπτουν τον ρόλο των φυτοφαρμάκων.

      Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν μόνο άντρες, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη γενικευσιμότητα των ευρημάτων και σε πληθυσμούς γυναικών.

      Η Ζάρα Μπεργκ, μια από τους συντάκτες της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιστήμης στο κέντρο επιμόρφωσης «Fort Peck Community College», στην Πόπλαρ της Μοντάνα, τονίζει ότι οι άντρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στην έκθεση σε φυτοφάρμακα και κάτι το οποίο βλάπτει τους μεν δεν είναι διόλου βέβαιο ότι βλάπτει και τους δε. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές ορμόνες μεταξύ των δύο φύλων.

Προέλευση: American Heart Association

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή κύρια ομιλήτρια στην ολομέλεια του 12ου Συνεδρίου του ΟΟΣΑ για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, στη Σεούλ
Επόμενο άρθροΥγεία: Η καισαρική είναι ασφαλής μέθοδος τοκετού ακόμα και όταν έχει ήδη προηγηθεί άλλη