Καμπανάκι για χορήγηση θεραπείας αποτελεί πλέον η συστολική πίεση μεταξύ 120 και 139, όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία και ανακοινώθηκαν στο ετήσιο Καρδιολογικό Συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο, αρχές του μήνα.
Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επεμβατικός καρδιολόγος και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Κανακάκης, όταν κάποιος έχει πίεση σε αυτά τα επίπεδα και έχει ταυτόχρονα διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή και καρδιαγγειακό νόσημα, τότε ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κάποιο ήπιο αντιυπερτασικό φάρμακο. Στο ερώτημα αν αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες ο κ. Κανακάκης απαντά ότι αυτά τα αυστηρά όρια ρύθμισης της πίεσης δεν συνιστώνται σε ασθενείς που δεν ανέχονται τη θεραπεία, πχ σε αυτούς που κάνουν ορθοστατική υπόταση και επίσης, σε ηλικιωμένους ασθενείς άνω των 85. Τα όρια παραμένουν αυτά που γνωρίζαμε για την αρτηριακή πίεση δηλαδή 14 για την συστολική (μεγάλη) και 9 για την διαστολική (μικρή), αλλά οι ιδανικές τιμές στο γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο είναι μεταξύ 120-130 για τη μεγάλη και μεταξύ 70-89 για τη μικρή.
Ποιες είναι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για υπέρταση και κολπική μαρμαρυγή
Ο τέως πρόεδρος της ΕΚΕ αναφέρει ακόμη ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η θεραπεία, πρέπει πριν από την έναρξη της να γίνει τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, για μία περίοδο τριών μηνών. Και με ποιο τρόπο γίνεται τροποποίηση παραγόντων κινδύνου είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον ειδικό. «Αποτελεσματικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με στόχο 120-129, αποτελεσματικός έλεγχος του σακχάρου με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7, ελάττωση του σωματικού βάρους περίπου στο 10% σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, θεραπεία του συνδρόμου άπνοιας ύπνου που συνδέεται με την κολπική μαρμαρυγή, ελάττωση της κατανάλωσης αλκοόλ με μέγιστο τρία ποτά εβδομαδιαίως, και συμμετοχή σε πρόγραμμα άσκησης».
Σύμφωνα με τον επεμβατικό καρδιολόγο αυτές οι οδηγίες αφορούν τόσο στην υπέρταση όσο και στην κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή αρρυθμία που παρουσιάζεται ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες. «Αν κανείς εφαρμόσει πιστά αυτές τις οδηγίες μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή, η οποία τείνει να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, του αυξημένου φορτίου συ νοσηροτήτων, των προδιαθεσικών παραγόντων αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης που γίνεται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, γιατί συνδέεται με την επίπτωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Και έτσι οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες δίνουν τις συστάσεις που αναφέραμε για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συ νοσηροτήτων και των παραγόντων κινδύνου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ