Οι ασθενείς με καρκίνους του αίματος είναι πιθανότερο να εμφανίσουν λοίμωξη Covid-19 ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, κάτι που ισχύει ιδίως για όσους πάσχουν από λέμφωμα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και πιθανώς να κάνουν ενισχυτική δόση εμβολίου.
Οι άνθρωποι με καρκίνους του αίματος, όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαριά και πιθανώς θανατηφόρα Covid-19, ενώ επιπλέον δεν προστατεύονται πάντα επαρκώς μετά τον εμβολιασμό τους. Η νέα μελέτη εστιάζει σε αυτές τις λεγόμενες «breakthrough» λοιμώξεις από κορονοϊό, οι οποίες συμβαίνουν σε εμβολιασμένους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Λίβιο Παγκάνο του Καθολικού Πανεπιστημίου της Ιεράς Καρδιάς στην Ιταλία, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αιματολογίας «Blood», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 4.000 ασθενείς με καρκίνους του αίματος, από τους οποίους 113 είχαν νοσήσει με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών των περιστατικών(77%)συνέβησαν σε πλήρως εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech ή Moderna, ενώ τα υπόλοιπα (23%) σε μερικά εμβολιασμένους με μια δόση mRNA εμβολίου.
Οι 79 ασθενείς με μετα-εμβολιαστική λοίμωξη «breakthrough» εμφάνισαν σοβαρή ή κρίσιμη για τη ζωή τους Covid-19, ενώ 30 μέρες μετά τη διάγνωση της νόσου οι 14 (το 12,4%) πέθαναν από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο τύπος του εμβολίου δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο για λοίμωξη breakthrough.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι παρόλο που η θνητότητα στους εμβολιασμένους με λοιμώξεις «breakthrough» ήταν υψηλή, παρέμεινε παρόλα αυτά πολύ μικρότερη από εκείνη κατά την προ εμβολίων περίοδο, όταν οι άνθρωποι με Covid-19 και καρκίνους του αίματος είχαν θνητότητα της τάξης του 30%-50% (ανάλογα με το είδος του αιματολογικού καρκίνου).
«Πριν τους εμβολιασμούς, αν οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες ανέπτυσσαν Covid-19, πέθαιναν σε πολλές περιπτώσεις. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι μεν ικανός να προστατεύσει πλήρως αυτούς τους ανθρώπους, αλλά σίγουρα παίζει ισχυρό ρόλο στη μείωση της θνησιμότητας από Covid-19 μεταξύ των ανθρώπων με καρκίνους του αίματος», δήλωσε ο Παγκάνο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι το επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης αυτών των ασθενών στα εμβόλια Covid-19 σχετίζεται με το είδος του καρκίνου τους. Οι ασθενείς με μυελοϋπερπλαστικές διαταραχές (των ερυθροκυττάρων και των αιμοπεταλίων) είναι οι λιγότερο πιθανοί να εμφανίσουν Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους.
Αντίθετα εκείνοι με λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές (των λεμφοκυττάρων) έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσουν από κορονοϊό παρά τον εμβολιασμό τους. Το 80% των περιπτώσεων μετα-εμβολιαστικών λοιμώξεων συνέβησαν σε ασθενείς με αυτές τις τελευταίες παθήσεις, όπως χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, λέμφωμα μη-Hodgkin, λέμφωμα Hodgkin και πολλαπλό μυέλωμα.
«Οι ασθενείς με λεμφώματα είναι πιθανότερο να έχουν κατεσταλμένα ανοσοποιητικά συστήματα και να αναπτύσσουν έτσι λοιμώξεις – και η Covid-19 δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε ο δρ Παγκάνο. «Το βασικό μήνυμα είναι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εμβολιάσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Δεν πρέπει να εμβολιάσουμε μόνο τους ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, αλλά επίσης τους φροντιστές τους, ώστε να χτίσουμε ένα τείχος προστασίας γύρω από τους ασθενείς, καθώς η ανοσία τους από το εμβόλιο δεν είναι αρκετή», πρόσθεσε.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
ΑΠΕ-ΜΠΕ