Υγεία: Αντιμετώπιση αρθρίτιδας από το… αυτί δια χειρός Δημήτρη Τσούκα – Συνέντευξη στην Αφροδίτη Σακελλαρίδη

Ένα από τα κορυφαία και συχνά ζητήματα υγείας που ταλανίζουν όλο και περισσότερους ανθρώπους, είναι η  οστεοαρθρίτιδα μεγάλων αρθρώσεων. Επίπονη κατάσταση για πολλούς, που ενίοτε επιχειρείται ν’ αντιμετωπίζεται ακόμη και με γιατροσόφια.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Τσούκα, κορυφαίο και διακεκριμένο ορθοπαιδικό, με χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του, με υπηρεσίες στην εθνική Ελλάδος και πολλούς συλλόγους, που χαίρει της εμπιστοσύνης κορυφαίων προσώπων από τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.

Εκτός αυτών, αν κάτι χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Τσούκα, είναι οι μοντέρνες τεχνικές και μέθοδοι αρθροπλαστικής που χρησιμοποιεί. Άλλωστε αφορμή αυτής της συζήτησης ήταν η μέθοδος που εφαρμόζει εσχάτως για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, με αυτόλογη μεταμόσχευση   χόνδρινων μικρομοσχευμάτων από το αυτί (!!!)

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

 • Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα κύριε Τσούκα;

1 5Να το πούμε απλά, εκλαϊκευμένα. Είναι η προοδευτική φθορά του χόνδρου, με επακόλουθα την καταστροφή της άρθρωσης και ισχυρά επίπεδα πόνου.

 • Έχει στάδια η οστεοαρθρίτιδα;

Σαφώς. Μπορούμε να μιλήσουμε για τέσσερα στάδια από το 1ο μέχρι το 4ο, με διαφορετικά συμπτώματα και αντιμετώπιση.

 • Μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι;

Κοιτάξτε.  Το 1ο στάδιο είναι το πιο ελαφρύ. Αντιμετωπίζεται με σχεδόν σίγουρα αποτελέσματα ανακούφισης του ασθενούς με απώλεια βάρους, ενδυνάμωση μυών, φυσικοθεραπείες και συμπληρώματα, όπως Ω3, χονδροϊτίνη, γλυκοζαμίνη, κουρκουμίνη και άλλα.

Το 2ο και 3ο στάδιο αφορά πιο βαριά αρθρίτιδα. Αντιμετωπίζεται με την εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο της ενδαρθρικής έγχυσης, το PRP.  Δηλαδή μέσω αυξητικών παραγόντων που εμπεριέχονται σε αυξημένη συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο πλάσμα, χωρίς όμως αναγεννητική ικανότητα.

Το 4ο στάδιο αφορά πλήρως κατεστραμμένη άρθρωση που αντιμετωπίζεται με αντικατάστασή της, δηλαδή ολική αρθροπλαστική.

 • Προφανώς λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα στους ασθενείς προκαλείται όταν η αρθρίτιδα φτάσει στο 3ο και στο 4ο στάδιο. Τι γίνεται τότε;

Τότε, ο ασθενής έχει ισχυρούς και συνεχόμενους πόνους , δυσκολεύεται στη  κίνηση και τη βάδιση κι εμφανίζει δυσκαμψία. Αν μάλιστα είναι ενεργός μέσης ηλικίας αθλούμενος,  τότε είναι σχεδόν αδύνατο να ασκηθεί ή και να ψυχαγωγηθεί. Μια εξαιρετική λύση –με τεκμηριωμένη επιστημονική βιβλιογραφία αλλά και αποτελέσματα τουλάχιστον 3ετίας- αποτελούν τα βλαστοκύτταρα. Δηλαδή κύτταρα του οργανισμού μας τα οποία όπου εμφυτεύονται προσελκύουν παρακρινικά επουλωτικούς παράγοντες της περιοχής. Ταυτοχρόνως καταστέλλουν τη φλεγμονή, επιβραδύνουν την εξέλιξη της αρθρίτιδας και πολλές φορές προκαλούν βαθμό ανάπλασης του χόνδρου.

 • Από πού λαμβάνονται αυτά;

Αυτά τα ενήλικα μεσεγχυματικά κύτταρα, βρίσκονται στο αίμα, το μυελό των οστών και το λίπος. Στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες είναι σκόπιμο να τα συλλέγουμε με μικρή λιποαναρρόφηση! Όχι με βελόνα αλλά με ειδικό kit εργαλείων από το λίπος της κοιλιάς. Είναι άξια αναφοράς και προσοχής τα εξής:

 • Η διαδικασία δεν γίνεται σε ιατρείο αλλά σε χειρουργείο προς ελαχιστοποίηση αστάθμητων παραγόντων.
 • Γίνεται με ελαφρά μέθη, άρα ανώδυνα.
 • Η απομόνωση των βλαστοκυττάρων γίνεται αμέσως, χωρίς πρόσμιξη άλλων ουσιών ή καλλιέργεια και πολλαπλασιασμό των κυττάρων.
 • Η τελική τοποθέτηση τους στην πάσχουσα περιοχή γίνεται με ένεση υπό καθεστώς ακτινοσκοπικής ή υπερηχογραφικής καθοδήγησης. Ο πάσχων/ασθενής, περπατά και γενικά κινείται άνετα αμέσως και επιστρέφει σπίτι του δυο (2) ώρες μετά τη διαδικασία.

Να τονίσουμε κι αυτά: Το PRP, δηλαδή το προϊόν αίματος μετά από φυγοκέντρηση, δεν έχει καμία σχέση με τα βλαστοκύτταρα.  Έχει αυξητικούς παράγοντες που ελαττώνουν τον πόνο, αλλά καμία αναγεννητική ικανότητα. Η διαδικασία λήψης και εφαρμογής βλαστοκυττάρων πρέπει να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους , από ειδικά κέντρα αναγεννητικής ιατρικής, ιατρούς και με αυστηρές προϋποθέσεις λήψης και απομόνωσης των βλαστοκυττάρων.

 • Συχνά οι ασθενείς ακούνε ότι μπορεί η λήψη βλασοκυττάρων λίπους να γίνει μ’ ένα μικρό τσίμπημα…

Καταλαβαίνω τι λέτε. Μα οι ασθενείς οφείλουν να γνωρίζουν, να είναι υποψιασμένοι. Να εμπιστεύεται γιατρούς που χρησιμοποιούν μεθόδους που προβλέπουν οι αυστηρές  οδηγίες βιολογικών θεραπειών του Ευρωπαϊκού ελεγκτικού Μηχανισμού ΕΜΑ και του αντίστοιχου Αμερικάνικου FDA.

 • Το τελευταίο διάστημα επιδίδεστε και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας με μικρομοσχεύματα από το αυτί… Ακούγεται απίστευτο.

2 3Είναι όμως μια πραγματικότητα και μια εξαιρετική επιλογή για τον ασθενή.  Είναι η αυτόλογη μεταμόσχευση χόνδρινων μικρομοσχευμάτων από το αυτί του ασθενούς στην πάσχουσα άρθρωση, η λεγόμενη τεχνική Regenera Activa. Η μέθοδος αυτή αφορά τη λήψη μικρών χόνδρινων μοσχευμάτων από το αυτί του ασθενή με πολύ μικρές τομές και τοπική αναισθησία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μετά τη λήψη των μικρών μοσχευμάτων από το αυτί, δεν χρειάζεται καν συρραφή!

 • Κι ύστερα τι γίνεται;

Τα μοσχεύματα που έχουμε λάβει από το αυτί δέχονται μηχανική και μόνο επεξεργασία χωρίς πρόσμιξη με φάρμακα, ένζυμα ή άλλες ουσίες.  Η επεξεργασία γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα και τα μηχανήματα της εταιρείας Regenera Activa, η οποία έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει τον ομιλούντα.

 • Μετά τη μηχανική επεξεργασία τι γίνεται;

Το τελικό προϊόν είναι σε υγρή μορφή, το οποίο με μια απλή ένεση και εντελώς ανώδυνα χορηγείται στην πάσχουσα άρθρωση από αρθρίτιδα και χονδροπάθεια.  Δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης των μοσχευμάτων αφού είναι αυτόλογα, δηλαδή του ίδιου ασθενή, ενώ δεν αναμειγνύονται με άλλες ουσίες. Γενικά αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε άρθρωση με αρθρίτιδα μέχρι και 3ου σταδίου και βλάβη του αρθρικού χόνδρου καθώς και σε βλάβες τενόντων όπως μερική ρήξη του τένοντα του υπερακανθίου μυός του ώμου. Η μέθοδος μπορεί να γίνει και σε ιατρείο με αυξημένες συνθήκες αντισηψίας.


 

Ο Δρ Δημήτρης Τσούκας είναι ορθοπεδικός/χειρουργός στο Νοσοκομείο Υγεία.
info@tsoukas-ortho.gr
www.drtsoukas.com
Προηγούμενο άρθροΦάκελος 1922, μέρος 10ο, η «Μικρασιατική άμυνα» – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΠλήρης οδηγός για Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών – Οι προϋποθέσεις και οι κρίσιμες ημερομηνίες