Μπορεί η τηλεόραση να είναι η εύκολη λύση για να περνάμε την ώρα μας και να γεμίζουμε την μοναξιά μας, αλλά ένα καλό βιβλίο είναι πάντα καλύτερο γιατί μας βοηθά να συγκεντρώσουμε το μυαλό μας, να ξεχάσουμε το στρες, αλλά και να αποφύγουμε το Αλτσχάϊμερ.
Επιστημονικές μελέτες που έγιναν από την επιστήμονα Σούζαν Γκρίνφιλντ, επίτιμη καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχετικά με το πως επηρεάζει το ψυχαγωγικό διάβασμα την ψυχή και το σώμα μας, έδειξαν πως το διάβασμα μας βοηθεί να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα επειδή διευρύνει την προσοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «DailyMail» τα ψυχαγωγικά βιβλία όπως τα μυθιστορήματα έχουν αρχή, μέση και τέλος. Αυτού του είδους η δομή ενθαρρύνει τον εγκέφαλό, τον κάνει να σκέφτεται σε μία σειρά και τον βοηθά να συσχετίζει τις αιτίες, τις συνέπειες και την σημασία τους.
Όταν ξεκινάμε να διαβάζουμε από την παιδική ηλικία που ο εγκέφαλος είναι πιο εύπλαστος, αναπτύσσουμε την ικανότητα αυτή, γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβάζουν οι γονείς στα παιδιά τους παραμύθια και διηγήματα από τη νηπιακή ηλικία.
Το διάβασμα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι μία από τις πιο αγχολυτικές δραστηριότητες ίσως η πρώτη ακόμα και πριν τον αθλητισμό, την μουσική, την τηλεόραση ή την διασκέδαση.
Το ανθρώπινο μυαλό στην προσπάθειά του να συγκεντρωθεί σε ο,τι διαβάζει, μόνο για έξι λεπτά διάβασμα την ημέρα, κάνει το θαύμα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα του στρες που μας καταπιέζει.
Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι το διάβασμα είναι μια αληθινή άσκηση για το μυαλό, γιατί ενεργοποιείται ολόκληρος ο εγκέφαλος και μπαίνουμε σε μία «διαφοροποιημένη κατάσταση του συνειδητού».
Όταν “χανόμαστε” σε ένα καλό βιβλίο ενεργοποιείται η φαντασία μας, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, ζούμε μαζί τους και το σημαντικότερο φτιάχνουμε εικόνες με το μυαλό και μεταφερόμαστε μέσα σε αυτές, κάτι που δεν μας το επιτρέπει μια καλή ταινία γιατί δίνει «μασημένη τροφή εικόνων και συναισθημάτων» για τον εγκέφαλο.
Η μαγεία του διαβάσματος μας κάνει να φανταζόμαστε τοπία, ήχους, μυρωδιές και γεύσεις, το διάβασμα μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τις οπτικές πληροφορίες, αλλά και την ακουστική ικανότητά μας.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, έδειξε πως όταν κάποιος διαβάζει καθημερινά από την παιδική ηλικία, διατρέχει μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσει μεγαλώνοντας τις χαρακτηριστικές «πλάκες» στον εγκέφαλο που υποδηλώνουν νόσο του Άλτσχάϊμερ.
Επίσης όταν διαβάζουμε για δεύτερη φορά κάποιο αγαπημένο βιβλίο δρα καταπραϋντικά στον ψυχισμό μας, προκαλώντας μας ολοένα εντονότερο αίσθημα ικανοποίησης και αυξημένη γνώση και πνευματική εγρήγορση.
Αν συνδυάσουμε για αρχή ένα καλό βιβλίο για διάβασμα στην παραλία, η απόλαυση θα είναι μεγαλύτερη, ξαπλώστρα, δροσερό καφεδάκι και ένα καλό μυθιστόρημα θα μας μεταφέρει σε άλλους τόπους, θα εξαφανίσει το στρες και οι διακοπές μας θα αποκτήσουν άλλο νόημα!