Ξεκινήσετε από ένα κουκούτσι και μεγαλώστε σαν παιδί σας ένα υπέροχο δένδρο!

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να φτιάξετε το μπαλκόνι σας και να ανανεώσετε τα φυτά σας μια και το καλοκαίρι τα είχατε στο αυτόματο πότισμα και δεν ασχοληθήκατε μαζί τους. Πολλά από τα λουλούδια ίσως έχουν ξεραθεί… μήπως είναι ώρα να τα αντικαταστήσετε με οπωροφόρα δένδρα;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κασάνη

Για σκεφθείτε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό αγρό ακόμη και στο μπαλκόνι του διαμερίσματός σας – ένα αγρό στην κυριολεξία που δε θα περιλαμβάνει μόνο τα ”κλασικά”, λουλούδια αλλά και …δέντρα που θα γεμίσουν καρπούς και θα στολίσουν το μπαλκόνι σας αλλά και θα σας δώσουν την ικανοποίηση πως καταναλώσατε έστω ένα δικό σας φρούτο!

Η πρότασή μας είναι μια λεμονιά, που αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς είναι ένα οπωροφόρο που μπορεί κάλλιστα να ευδοκιμήσει και στη γλάστρα.

Η πιο απλή λύση είναι να πάτε στο γεωπόνο της γειτονιά σας και να αγοράσετε μια λεμονιά που θα είναι έτοιμο φυτό αλλά και θα καρποφορήσει σίγουρα.

Η λεμονιά είναι ένα πανέμορφο δέντρο. Τα λευκά λουλούδια της ανθίζουν διαχέοντας άρωμα κίτρου, και είναι πολύ απαλά στην υφή. Ο εκπληκτικός της καρπός είναι το φρούτο- υπερτροφή και θα είναι δικής σας καλλιέργειας στο σπίτι σας.

Όμως για σκεφθείτε να ξεκινήσετε από ένα κουκούτσι και να παρακολουθήσετε να μεγαλώνει σαν παιδί σας ένα υπέροχο δένδρο τι ικανοποίηση θα έχετε;

Αν σας αρέσει η ιδέα την επόμενη φορά που θα πάρετε λεμόνια προτιμήστε βιολογικά και κρατήστε τα κουκούτσια.

Να ξέρετε πως αν φυτέψετε κουκούτσι κάποιας ποικιλίας λεμονιού, πορτοκαλιού ή μανταρινιού εκτός από νεραντζιά, υπάρχει περίπτωση να μην έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε, στη περίπτωση αυτή θα χρειαστεί την επόμενη χρονιά, το μικρό φυτό λεμονιάς που θα φυτρώσει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία που θα θέλατε.

Εναλλακτικά ο σπόρος νεραντζιάς είναι μια καλύτερη ιδέα γιατί αν μπολιαστεί είναι πιο ανθεκτικό φυτό.  Είναι πολύ συνηθισμένο, οι λεμονιές και τα περισσότερα εσπεριδοειδή να εμβολιάζονται  πάνω σε νεραντζιά λόγω της ζωηρότητας, της ανθεκτικότητας στο ψύχος και της ανθεκτικότητας στους σε ασθένειες.

Πως θα αποκτήσετε την δική σας λεμονιά από ένα σποράκι:

Κόψτε το λεμόνι σας και διαλέξτε έναν σπόρο γεμάτο ζωή.

Τοποθετήστε τον στο στόμα σας και ρουφήξτε έως ότου απομακρυνθεί όλη η σάρκα λεμονιού και φύγει η γεύση του φρούτου.  Σκεφθείτε πως του δίνετε το φιλί της ζωής!

Κρατήστε τον στο στόμα σας έως ότου είστε έτοιμοι να τον φυτέψετε.

Φυτέψτε τον σπόρο σας όσο είναι  υγρός και φυτέψτε τον περίπου μισή ίντσα κάτω από το επίπεδο του χώματος που θα έχετε υγράνει.

Καλύψτε τον εντελώς με χώμα και νερό.

Καλύψτε την γλάστρα σας μια διάφανη μεμβράνη και κάντε τρύπες ώστε να διατηρείτε τους σπόρους ζεστούς και υγρούς, μην ξεχνάτε να την δροσίζετε από το πάνω μέρος της μεμβράνης με ένα ψεκαστήρα αν δείτε να ξεραίνεται το χώμα.

Τοποθετήστε την γλάστρα σε μία ζεστή τοποθεσία και παρατηρήστε προσεκτικά την ανάπτυξη του φυτού για τις επόμενες ημέρες.

Όταν εμφανισθεί το φυτό σε περίπου 2 εβδομάδες, απομακρύνετε το πλαστικό τη γλάστρα σε ζεστό μέρος με πλούσιο και άμεσο φως του ηλίου.

Μπορείτε να περιμένετε περισσότερο από ένα χρόνο πριν μπολιάσετε το φυτό για να δείτε αν θα καρποφορήσει, αν δεν συμβεί αυτό σε τρία χρόνια ζητήστε από τον γεωπόνο να σας την μπολιάσει!

Προηγούμενο άρθροΑποζημιώσεις 1,2 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ σε αγρότες
Επόμενο άρθροΚορυφή: Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις του ΑΠΘ και Μαιών του Κ.Υ. Αλεξάνδρειας (βίντεο)