Συνεργασίες με φορείς και επιχειρήσεις για τους τρόπους προώθησης και διανομής των αγροτικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσει να υλοποιεί το επόμενο χρονικό διάστημα η αγροδιατροφική σύμπραξη της Περιφέρειας, Η σύμπραξη άρχισε σήμερα να λειτουργεί και επίσημα καθώς το καταστατικό της υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι εκπρόσωποι 18 φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, θα επιδιωχθούν συνεργασίες με ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλυσίδες λιανικής πώλησης και δημοπρατήρια, με σκοπό τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, ενώ θα ξεκινήσουν και διμερείς επαφές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με αντίστοιχους φορείς. Η συνεργασία θα επεκταθεί σε φορείς όπως τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, τα επιμελητήρια και οι συνεταιρισμοί, ενώ θα γίνει και προσπάθεια σύνδεσης του αγροτικού με τον τουριστικό τομέα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.
Επιπλέον θα υλοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού ώστε να ευαισθητοποιηθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης των τοπικών προϊόντων. Σε αυτό το μήκος κύματος, άλλωστε, εντάσσεται και η καθιέρωση “τοπικού σήματος ποιότητας” που θα πιστοποιεί την προέλευση των προϊόντων. Εξάλλου προβλέπονται προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης των παραγωγών και επιχειρηματιών του κλάδου.
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε την αγροδιατροφική σύμπραξη ως μία κορυφαία προτεραιότητα της Περιφέρειας, σε έναν τομέα αιχμής όπως είναι ο αγροτικός τομέας που δημιουργεί έσοδα, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Σύμπραξης, Κώστας Κιλτίδης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μέχρι να επιτευχθεί η σύστασή της και πρόσθεσε ότι το όλο εγχείρημα θα αποτελέσει έναν κοινωνικό πολλαπλασιαστή του οικονομικού μεγέθους του αγροτικού τομέα. “Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει στα χαρτιά η σύμπραξη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο εγώ δεν θα είμαι πρόεδρος” ανέφερε. “Είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε” τόνισε, άλλωστε, ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Φάνης Παπάς.
Στην αγροδιατροφική σύμπραξη συμμετέχουν πέρα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι Παιονίας, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Θερμαϊκού και Κιλκίς, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, η ΓΑΙΑ Επιχειρείν ΑΕ, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ΑΕ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και το Επιμελητήριο Σερρών. Η εταιρεία έχει την έδρα της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα έχει διάρκεια 20 ετών.