Ξεκινά η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις στην εφορία – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Από ώρα σε ώρα αναμένεται, εκτός μεγάλου απροόπτου, να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να μπορέσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία σε έως 120 δόσεις.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες όσοι από τους περίπου 240.000 φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) έχουν ρυθμίσει ήδη τις οφειλές τους με τις παλιές προϋποθέσεις, θα μπορούν να ενταχθούν στην νέα, που περιλαμβάνει χαμηλότερο επιτόκιο και πιο μικρή δόση από την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι θα μπορούν να επωφεληθούν και αυτοί από τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% αλλά και ελάχιστης δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,4 δισ. ευρώ με το υπουργείο Οικονομικών να έχει βάλει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, χωρίς προϋποθέσεις  επιχειρήσεις που έχουν οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ, χωρίς. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τόσο για μισθωτούς και συνταξιούχους όσο και για επιχειρηματίες θα αποδεσμεύονται οι κατασχεμένοι από την εφορία τραπεζικοί λογαριασμοί με την πληρωμή της πρώτης δόσης. Επίσης ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγουν φυσικά και νομικά πρόσωπα θα καθορίζεται το «κούρεμα» σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έτσι εάν κάποιος πληρώσει εφάπαξ το ποσό θα έχει πλήρη απαλλαγή από τους τόκους και τις προσαυξήσεις. Σε 2 έως 4 δόσεις η έκπτωση θα είναι 95%, σε 5 έως 12 δόσεις μειώνεται στο 85%, σε 49 έως 60 δόσεις στο 30%, σε 73 έως 96 το κούρεμα φθάνει το 15% ενώ εάν επιλέξει κάποιος να εξαντλήσει τον αριθμό των δόσεων το όφελος που θα έχει από τη μείωση τόκων και προσαυξήσεων θα είναι 10%. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές του 2018, ακόμη και εάν αυτές βεβαιώθηκαν το 2019 ενώ η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν πληρώσει δύο συνεχόμενες δόσεις.