Ξέχασε τα Κίνητρα σου. Εστίασε σε αυτό…

*γράφει ο  Πάρης Παπαχρήστος,
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Στην προσπάθειά σου να αλλάξεις προς το καλύτερο, πιθανότατα έχεις διαβάσει βιβλία σχετικά με τα Κίνητρα και τις Διατροφικές Συνήθειες. Ίσως έχεις διαβάσει ακόμη και για τη Διατροφική Συμπεριφορά.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αλλαγή της συμπεριφοράς σου.

Και εξηγώ…

  • Ένα σύνολο «πρέπει» ή οδηγιών δεν είναι στρατηγική.
  • Διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο δεν είναι στρατηγική.
  • Οι αρχές της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας δεν περιλαμβάνουν στρατηγική.
  • Η αναμονή έως ότου «είσαι έτοιμος/η να αλλάξεις» δεν είναι στρατηγική.
  • Η θέληση για την ενίσχυση των κινήτρων σου δεν είναι στρατηγική

Πρόσθεσε τη Στρατηγική στα Κίνητρα σου

Με μια τέτοια στρατηγική στα κίνητρα σου, μπορείς να σχεδιάσεις ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνεσαι μάντης για κάθε επόμενο βήμα. Η στρατηγική σε καθοδηγεί. Στην πορεία, εάν κάποιο βήμα δε λειτουργεί για σένα, μια καλή στρατηγική θα σου δώσει εναλλακτικά βήματα. (“Εντάξει, αυτό το βήμα δε λειτούργησε; Λοιπόν, ας κάνουμε…”)

Πώς έφτασα σε αυτή τη μεθοδολογία;

Στην αρχή, όλη αυτή η επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικές συνεδρίες, είχε αντικειμενικές δυσκολίες και πιθανόν αμφίβολα αποτελέσματα. Όταν φεύγεις από τον παραδοσιακό τρόπο προσέγγισης με μόνο όπλο το πλάνο διατροφής και μια ζυγαριά-λιπομετρητή, είσαι λίγο “έξω από τα νερά σου”. Ενώ πολλές φορές, ο τελικός αποδέκτης αυτής της παροχής μπορεί να αισθάνεται ότι δε λαμβάνει αυτό για το οποίο ήρθε στο γραφείο. Μήπως τελικά δεν έχει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

Προηγούμενο άρθροΓ. Οικονόμου: “Η χώρα ψύχραιμα, αποφασιστικά έχει όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, τα δίκαιά της, τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς υψηλούς τόνους, χωρίς πανικό.”
Επόμενο άρθροΣπ. Λιβανός: Η πολιτική μας στηρίζεται στην αλήθεια και στα έργα- Η πολιτική των υποσχέσεων πέθανε!- Εντείνουμε τους ελέγχους για να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα- Ημερίδα για το ΠΑΑ στο Αγρίνιο