Απασχόληση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία: οι βασικοί λόγοι για την εκμάθηση Αγγλικών
- Η εκμάθηση Αγγλικών βρίσκεται παγκοσμίως, όπως και στην Ελλάδα, στην κορυφή της λίστας των στόχων μιας καινούργιας χρονιάς. Ωστόσο, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις τάσεις να αλλάζουν και με την εμφάνιση πιο εξατομικευμένων και περιεκτικών προτάσεων εκμάθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης.
- Tο British Council προσφέρει στους μαθητές δωρεάν διαδικτυακές πηγές που συνδυάζουν επίσημες και ανεπίσημες μεθόδους διδασκαλίας, χρησιμοποιώντας θέματα από τις επιχειρήσεις ή το ποδόσφαιρο.
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2024. Το British Council, ο οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου για τις πολιτιστικές σχέσεις και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία του σχετικά με τον μετασχηματισμό στον τρόπο εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους για μια ελληνική οικογένεια. Οι ειδικοί που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα The Future of English: Global Perspectives συμφωνούν στο γεγονός ότι οι βασικοί λόγοι για την εκμάθηση Αγγλικών είναι η απασχόληση και η εκπαίδευση, σε συνδυασμό, πιο πρόσφατα, με την ψυχαγωγία, η οποία έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική μετά την έκρηξη στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα επίσης υπογραμμίζει την μετατόπιση των αγγλικών από την κατηγορία της ξένης γλώσσας στη θέση ενός διακρατικού και διαπολιτισμικού εργαλείου επικοινωνίας. Αυτό συνεπάγεται την αποδόμηση της τάσης να τη χειριζόμαστε – ιδανικά – με την ευχέρεια μητρικής γλώσσας, και τη μετάβαση σε μια πιο ευέλικτη προσέγγισή της, που βασίζεται στις γλωσσικές ικανότητες του κάθε χρήστη.
«Η κατάκτηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές κάθε Ιανουάριο. Η πραγματικότητα είναι ότι η Αγγλική γλώσσα είναι τόσο ενσωματωμένη στην καθημερινότητά μας, που δε μπορούμε πλέον να την αντιμετωπίσουμε ως ξένη γλώσσα. Στο British Council, αναγνωρίζουμε πολύ καλά αυτή την πραγματικότητα, και κατανοούμε ότι προϋπόθεση για να προσφέρουμε υψηλής αξίας μάθηση, είναι να προσαρμοστούμε και να επανεξετάσουμε τη διδασκαλία της, ενσωματώνοντας παράλληλα σε αυτή, τις έννοιες της διαπολιτισμικής ικανότητας και του ψηφιακού γραμματισμού», εξηγεί η Ruth Horsfall, Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Διδασκαλίας Αγγλικής Γλώσσας στο British Council στην Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πραγματικότητα, η εκμάθηση των Αγγλικών είναι πλέον τοποθετημένη σε συγκεκριμένο νοηματικό πλαίσιο, είναι πιο εξατομικευμένη και προσωπική και οφείλει να ανταποκρίνεται στις πρακτικές απαιτήσεις των μαθητών για την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στην επικοινωνία και τον προφορικό λόγο, αντί για τη γραμματική και το λεξιλόγιο, γεγονός που ανταποκρίνεται στον τρόπο που χρησιμοποιούμε τη γλώσσα σε ένα περιβάλλον εργασίας, σε αντίθεση με τα αγγλικά που διδάσκονται στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού συστήματος.
Αυτό είναι εφικτό μέσα από την ολοκληρωμένη μάθηση (διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση ως ενιαία φιλοσοφία), η οποία χρησιμοποιεί εξίσου τις τυπικές και τις μη τυπικές μεθόδους διδασκαλίας και μια ευέλικτη προσέγγιση στη γλωσσική επάρκεια, που συνδυάζει την άτυπη χρήση των αγγλικών σε ένα περιβάλλον επικοινωνίας, όπως αυτό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με την επίσημη πιστοποίηση επάρκειάς τους, ως προϋπόθεση για την απασχόληση και τις διεθνείς σπουδές.
Το ψηφιακό περιβάλλον και η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της εξατομικευμένης και χωρίς αποκλεισμούς εκμάθησης γλωσσών
Ένας άλλος βασικός παράγοντας στη διδασκαλία γλωσσών είναι οι αλλαγές που μπορεί να προκύψουν με την εισχώρηση παγκόσμιων εταιρειών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως η Google στον κλάδο, μέσα από προσεγγίσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και μέσα από πολύ πιο εξατομικευμένες προτάσεις μάθησης.
Η έκθεση ‘The Future of English: Global Perspectives’ υπογραμμίζει ορισμένα οφέλη από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας. Μερικά από αυτά είναι η ‘έξυπνη διδασκαλία’ (με απαντήσεις στις ερωτήσεις μαθητών και επεξηγήσεις), η εξατομίκευση περιεχομένου που προσαρμόζει τη μάθηση στις ανάγκες κάθε ατόμου, η αυτόματη ανατροφοδότηση (με διορθώσεις και γρήγορες απαντήσεις), και η αμεσότητα και η ελκυστική και ευχάριστη μαθησιακή εμπειρία που προσφέρεται, μεταξύ άλλων, μέσα από τη διάδραση ή το παιχνίδι.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επίσης τη δυνατότητα να προωθήσει μια πιο συμπεριληπτική μάθηση, αποτελώντας μια ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση για μαθητές που δεν εντάσσονται εύκολα στο ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα λόγω αναπτυξιακών, σωματικών ή ψυχολογικών διαφορών, και διευκολύνοντας την πρόσβαση των νευροποικιλόμορφων μαθητών στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας.
Υψηλής ποιότητας δωρεάν διαδικτυακό υλικό για όλους τους μαθητές
Σε απάντηση των παραπάνω αλλαγών στον τρόπο εκμάθησης των Αγγλικών, το British Council δημιούργησε μια επιλογή από δωρεάν διαδικτυακές πηγές που συνδυάζουν νέες μεθοδολογίες, και προσφέρουν προτάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα του κάθε μαθητή:
- LearnEnglish Business English: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης «The Future of English: Global Perspectives», η εργασία και η απασχόληση αποτελούν τους βασικούς λόγους για την εκμάθηση των αγγλικών. Γι’ αυτόν τον λόγο προσφέρουμε μια σειρά από δωρεάν ασκήσεις και εργασίες, ειδικά εστιασμένες στην εκμάθηση αγγλικών για τον χώρο εργασίας, με συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να γράφετε email ή να προετοιμαστείτε για μια συνέντευξη για δουλειά.
- Premier Skills English: Αυτή είναι η πρότασή μας για την εκμάθηση αγγλικών με τη βοήθεια του ποδοσφαίρου. Το «Premier Skills English» βασίζεται σε περιεχόμενο που συνδέεται άμεσα με την Premier League και τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Ποδοσφαιρικό λεξιλόγιο και εκφράσεις ή podcast για αγώνες της Premier League συνθέτουν αυτήν την πρόταση, η οποία χρησιμοποιεί την ψυχαγωγία ως κινητήρια δύναμη για την εκμάθηση αγγλικών.
- LearnEnglish Skills: Με ασκήσεις προφορικού λόγου, γραφής, ανάγνωσης και ακρόασης για όλα τα επίπεδα (από A1 έως C1), οι οποίες βοηθούν τους μαθητές να βελτιώσουν το επίπεδο των αγγλικών τους και παράλληλα να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους.
- LearnEnglish Teens: Ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για εξατομικευμένη διδασκαλία, δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα με υλικό ειδικά προσαρμοσμένο σε εφήβους και νέους ενήλικες, το οποίο συνδυάζει τη διασκέδαση και το ανάλαφρο περιεχόμενο, εφαρμόζοντας τυπικές και μη τυπικές μεθόδους μάθησης.
- LearnEnglish Kids: Με δωρεάν περιεχόμενο προσαρμοσμένο σε παιδιά (ηλικίας 6 έως 11 ετών), το LearnEnglish Kids συμπληρώνει την πρόταση εκμάθησης αγγλικών γι’ αυτή την ηλικιακή κατηγορία, με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από τραγούδια, γλωσσοδέτες, χιούμορ και διαδικτυακά παιχνίδια.
- Future Learn: Μια σειρά μαθημάτων που απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους, με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών σε πολυπολιτισμικά και πολυγλωσσικά πλαίσια (Communicating through Cultures). Με αυτόν τον τρόπο, διερευνούμε σε βάθος τη διαπολιτισμική ικανότητα, μια έννοια κλειδί στην έκθεση ‘The Future of English: Global Perspectives’. Η πλατφόρμα αυτή προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που αφορούν στις σπουδές και την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο (‘Study UK: Preparing for work’ ή ‘Managing Your Wellbeing When Studying in UK’).
Σχετικά με την έκθεση ‘The Future of English’
Η έκθεση «The Future of English: Global Perspectives» συγκεντρώνει τα συμπεράσματα που προέκυψαν από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στις οποίες συμμετείχαν 92 ειδικοί και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον τομέα της εκπαίδευσης από 49 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συνολική έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.
Σχετικά με το British Council
Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός πολιτιστικών σχέσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ευημερία δημιουργώντας δεσμούς και σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αγγλικής γλώσσας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες, ενώ διαθέτουμε φυσική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Κατά τη διετία 2021-22 ήρθαμε σε επαφή με 650 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (www.britishcouncil.org).