Βρετανία: Το Λονδίνο βοηθά να διασφαλιστεί ότι κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα φθάσει στην αγορά, λέει υπουργός

Η Βρετανία παρέχει τεχνολογία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθάσει στην παγκόσμια αγορά όποια ποσότητα σιτηρών εκλάπη από τη Ρωσία από ουκρανικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας εμποδίζει τη χώρα, που παραδοσιακά είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των άνω των 20 εκατ. τόνων σιτηρών που βρίσκονται στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι διερευνά τους ισχυρισμούς ότι ουκρανικά σιτηρά έχουν κλαπεί από τη Ρωσία και έχουν μεταφερθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, αλλά προσέθεσε ότι οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει έως τώρα κλεμμένα φορτία. Η Ρωσία έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι έχει κλέψει σιτηρά από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία, όπως φαίνεται, κλέβει σιτάρι από αυτές τις αποθήκες», δήλωσε ο Γιούστις στο δίκτυο Sky News. «Αυτό που κάνει η βρετανική κυβέρνηση είναι να καταστήσει διαθέσιμη την τεχνολογία που έχουμε για τον έλεγχο της προέλευσης του σιταριού. Εργαζόμαστε με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, σε αυτό για να διασφαλίσουμε ότι το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα βρει δίοδο προς την αγορά».

Ο Γιούστις δήλωσε ότι η Βρετανία επίσης εξετάζει τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις ζημιές στο σιδηροδρομικό της δίκτυο προκειμένου να μεταφερθεί σιτάρι εκτός Ουκρανίας δια ξηράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Σύλληψη 29χρονου για γενετήσιες πράξεις σε βάρος 23χρονης
Επόμενο άρθροΕΕ: Η φον ντερ Λάιεν τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν