Βρετανία: Ο πρωθυπουργός Τζόνσον είπε ότι η κρίση του κορονοϊού θα έχει περάσει μέχρι τα μέσα του 2021

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε σήμερα πως πιστεύει ότι η χώρα θα έχει τελειώσει με την κρίση του νέου κορονοϊού έως τα μέσα του 2021, αλλά πως φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα μπορούσε να καταβάλει το σύστημα υγείας.

«Απ΄όπου κι αν ήρθε… από μια νυχτερίδα, έναν παγκολίνο ή όπως κι αν εμφανίστηκε, ήταν ένα πολύ κακό πράγμα για τον άνθρωπο. Και νομίζω πως μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους θα το έχουμε περάσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η χώρα αυτή θα επανακάμψει ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Τζόνσον. «Εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή μιας δεύτερης κορυφής» των κρουσμάτων.

Κατά τη συνάντησή του με γιατρούς, ο Τζόνσον είπε πως ελπίζει ότι όλοι θα κάνουν το εμβόλιο της γρίπης προκειμένου να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας στη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

«Είναι όλοι αυτοί που είναι κατά των εμβολίων τώρα», είπε ο Τζόνσον στους υγειονομικούς. «Είναι τρελαμένοι, είναι τρελαμένοι».

Στον ένα χρόνο αφότου έγινε ηγέτης της Βρετανίας, ο Τζόνσον κέρδισε μια σαρωτική εκλογική νίκη, εκπλήρωσε την προεκλογική του υπόσχεση να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήρθε κοντά στον θάνατο αφού προσβλήθηκε από την COVID-19.

Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Τζόνσον ότι άργησε να επιβάλει lockdown, απέτυχε να λάβει εγκαίρως μέτρα για τους οίκους ευγηρίας, τα έκανε θάλασσα με το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης και δεν απέλυσε τον ανώτατο σύμβουλό του, τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος ταξίδεψε εκτός του τόπου κατοικίας του στη διάρκεια του lockdown.

Μιλώντας για την εμπειρία του αυτόν τον έναν χρόνο ως πρωθυπουργός, ο Τζόνσον είπε πως έμαθε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να κινηθεί πιο γρήγορα και να αποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών».

Σημείωσε πως πολίτες δεν μπορούν να λάβουν εγκαίρως τα διαβατήρια ή τα πιστοποιητικά γέννησής τους  και ότι πολλές υποθέσεις στοιβάζονται στα δικαστήρια.

«Μερικές φορές η κυβέρνηση μπορεί να είναι αργή», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους αναλογιζόμενος τον έναν χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. «Μαθαίνουμε όλη την ώρα.»

Πρόσθεσε πως θα κατατεθούν προτάσεις για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης ώστε να προστατευθούν οι άνθρωποι από τον κίνδυνο να πρέπει να πουλήσουν τα σπίτια τους για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο καιρό οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, ο Τζόνσον είπε ότι θα βασιστεί στην κοινή λογική του βρετανικού λαού, αλλά αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε ένδειξη για το πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα για την COVID-19.

Ο Τζόνσον, ο οποίος λέει πως οι Βρετανοί είναι πιο παχύσαρκοι από οποιοδήποτε άλλο έθνος στην Ευρώπη με την εξαίρεση των Μαλτέζων, είπε πως οι Βρετανοί θα πρέπει να χάσουν κιλά.

«Κανονικά δεν πιστεύω στο ντάντεμα, ούτε στα αφεντικά στην πολιτική αλλά η πραγματικότητα είναι πως η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες νοσηρότητας», είπε ο Τζόνσον. «Έχω χάσει 6,5 και κάτι κιλά, κυρίως τρώγοντας λιγότερο, αλλά κάνοντας και πολλή άσκηση».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη, ο Τζόνσον σχολίασε: «Λυπάμαι αν δεν ζητώ συγγνώμη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Οι νέοι επικεφαλής τριών Γενικών Διευθύνσεων
Επόμενο άρθροΚύπρος: Υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας 2020