Βραχιά Θεσ/νίκης: Ο Πρόεδρος του Αιγοπροβατοτροφικού Συνεταιρισμού “Αξιός”μας ξεναγεί στη μονάδα του- Βίντεο-Φώτο

Η συνάντηση με τον κτηνοτρόφο  Χρήστο Κούση στην σύγχρονη μονάδα του ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Στη μονάδα εκτρέφονται με τις καλύτερες συνθήκες πρόβατα της ελληνικής φυλής Χίου.

Ρεπορτάζ: Στέλιος Νίκας

Δείτε το βίντεο:

Αυτή την εποχή τα ζώα βρίσκονται στην κορύφωση της γαλακτοκομικής περιόδου. Το γάλα είναι πλούσιο με πολλές λιποπρωτεΐνες, αφού η υψηλή ποιότητα και ποσότητα της τροφής είναι εδώ δεδομένη. Το σιτηρέσιο των προβάτων για υψηλή ποιότητα γάλακτος αποτελείται από τριφύλλι και κριθάρι που καλλιεργεί ο ίδιος, αλλά και πίτυρο, σόγια, καλαμπόκι και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζονται.

Η  ευζωία και η έλλειψη stress αποτελούν σημαντικό παράγοντα για παραγωγή ποσοτικού και ποιοτικού γάλακτος. Ο προαυλισμός των ζώων, η έκθεση στον ήλιο και η ξεκούραση εξασφαλίζει υγεία και καλή παραγωγή.

Ο Χρήστος επιμένει ελληνικά,  αλλά δεν υπάρχει βοήθεια από την πολιτεία, προκειμένου να υπάρξει σοβαρή μελέτη για τη βελτίωση των ελληνικών φυλών.

Η κτηνοτροφία είναι δύσκολη αφού οι ώρες εργασίας είναι πολλές, η τιμή γάλακτος χαμηλή και οι τιμές των ζωοτροφών υψηλές. Τώρα είναι λίγο καλύτερη η τιμή του γάλακτος αλλά η αύξηση της τιμής και λίγο παραπάνω απορροφήθηκε από την αύξηση των ζωοτροφών, που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να εκλείψει ο κλάδος.

Έτσι ο Χρήστος Κούσης και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής  συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν τον  Αιγοπροβατοτροφικό Συνεταιρισμό «Αξιός».  Με σύνθημά τους  « Πίστεψε σε εσένα Πίστεψε στην ένωση» δραστηριοποιήθηκαν ώστε να εξασφαλίσουν λίγο υψηλότερη τιμή γάλακτος, αφού το γάλα τους είναι εξαιρετικής ποιότητας και μείωση της τιμής των ζωοτροφών, αφού η ποσότητα που προμηθεύονται είναι μεγάλη. Έτσι με άοκνες προσπάθειες πέτυχαν έξι λεπτά αύξηση στη τιμή του γάλακτος  και τέσσερα λεπτά μείωση στη τιμή των ζωοτροφών ώστε να μπορούν να επιβιώσουν.

Ο Χρήστος Κούσης καλεί τους κτηνοτρόφους να συζητήσουν και να συνεταιριστούν με τον συνεταιρισμό τους.

Εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα στα μέλη του συνεταιρισμού. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα όταν εργαζόμαστε ομαδικά και όχι μεμονωμένα. Η εποχή της κρίσης είναι εποχή των «συνεργειών και των συνεργασιών» για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Πληροφορίες:

Αιγοπροβατοτροφικός Συνεταιρισμός «Αξιός»

cooperativeaxios@gmail.com

Τηλέφωνο 6977 004006

 

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 297  νέα κρούσματα στη χώρα – 358  διασωληνωμένοι –  414933 συνολικά – 12422  θάνατοι
Επόμενο άρθροΓεωγραφική κατανομή των 297 κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ