Βουλή – Τ. Θεοδωρικάκος: Στο 0,6% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, από τους μικρότερους στην ΕΕ

   Στο 0,6% είναι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα για το μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο. Ενημερώνοντας τη Βουλή για τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι είναι από τους μικρότερους πληθωρισμούς τροφίμων που υπάρχουν στην ΕΕ.

   Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι τον έλεγχο στα καρτέλ της αγοράς τον κάνει μόνο η Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού και όχι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στα μέτρα ελέγχου των τιμών, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι ο πολλαπλασιασμός των προστίμων, όπως έδειξε η εμπειρία των τελευταίων έξι μηνών, «λειτουργεί ευεργετικά στην αγορά διότι έχουν γίνει όλοι αρκετά προσεκτικοί». Για όσους λένε ότι τα πρόστιμα είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα είπε ότι «στη δική μας αντίληψη οι νόμοι είναι νόμοι, ισχύουν για όλους, όποιο όνομα, όποια ετικέτα, όποια ισχύ και αν έχει ο επιχειρηματίας τον οποίον αφορούν». Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα, «ας μην παραπονιούνται κάποιοι και ας μη χρησιμοποιούν διάφορους εκφωνητές, ότι είναι κακό πράγμα τα πρόστιμα ή ότι είναι επικοινωνιακό. Δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι η εφαρμογή των νόμων η οποία οφείλει να είναι ίδια για όλους, […] ανεξάρτητα από την ισχύ τους, την ιδιότητά τους ή από οτιδήποτε. Αυτό είναι ένα μήνυμα για όλη την αγορά καθώς τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται σταδιακά, και ο μεγάλος έλεγχος που έχει κάνει η ΔΥΜΕΑ σε 26 μεγάλες εταιρίες, πολυεθνικές, εθνικές εταιρείες τροφίμων και σουπερμάρκετ, και σε πάνω από δυόμισι χιλιάδες κωδικούς. Αυτή η πίεση ασφαλώς έχει φέρει αποτελέσματα» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

   Παράλληλα, ανακοίνωσε την κατάθεση δύο τροπολογιών, που αφορούν: η μία στο «καλάθι του ‘Αη Βασίλη» ώστε να μπορούν οι γονείς να ψωνίζουν σε προσιτές τιμές τα παιχνίδια των παιδιών τους, και η δεύτερη, την παράταση για έναν ακόμα χρόνο, του μέτρου του πλαφόν του 3% για τις εμπορικές μισθώσεις, «όπως μας έχει ζητήσει ο εμπορικός κόσμος και όπως θεωρώ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να διατηρήσουμε και για το επόμενο χρονικό διάστημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟι δολοφόνοι ζουν ανάμεσά μας – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Επόμενο άρθροΕπιστήμη: Οι δέκα άνθρωποι που διαμόρφωσαν την επιστήμη το 2024, σύμφωνα με το Nature