Βουλή: Νέος διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας ο αντιστράτηγος Π. Πούπουζας

Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο να εξαίρει το ήθος, την εντιμότητα και την καταλληλότητά του, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Παναγιώτης Πούπουζας, τοποθετείται στη θέση του Διοικητή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

 

«Η θέση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι ασφαλώς μία ιδιαίτερα νευραλγική θέση και έχει σημαντική ευθύνη για τη διαφάνεια στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας και την αντιμετώπιση της εσωτερικής διαφθοράς. Για την θέση αυτή, εισηγούμαι τον υποστράτηγο Παναγιώτη Πούπουζα, έναν αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος με την πορεία του, από το 1987 που έχει καταταχθεί στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή τη θέση. Εκτιμώ προσωπικά ιδιαίτερα την ετοιμότητά του, η οποία κάνει το κύρος του ευρύτερο και τον ίδιο ιδιαίτερα αποδεκτό από τους αξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί είναι προσηλωμένος πάντοτε στο καθήκον και στην τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ταυτοχρόνως, ο αρμόδιος υπουργός, άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα του απερχόμενου διοικητή της Υπηρεσίας, Ηλία Κοσσυβάκη, αλλά και για την ελλειμματική πληροφόρηση που ο ίδιος του παρείχε. Απαντώντας σε ρωτήσεις βουλευτών – μελών της Επιτροπής ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι ο ίδιος πληροφορήθηκε τους διαλόγους αξιωματικών της ΕΛΑΣ με μέλη παράνομων κυκλωμάτων από το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Πάμε τώρα στο θέμα του προηγούμενου Διοικητή αυτής της θέσης. Θέλω να είμαι σαφής και απολύτως ειλικρινής κύριοι. Έχω αναλάβει τα καθήκοντά μου πριν από 16 μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται κανείς ένα διάστημα, για να γνωρίσει και να αναγνωρίσει θέματα. Συνεπώς, για την περσινή Έκθεση του κ. Κοσσυβάκη, η αξιολόγηση που θα μπορούσα να κάνω, για να είμαστε αντικειμενικοί, ήταν πολύ περιορισμένη. Γιατί ήταν προϊόν μιας συνεργασίας η οποία ήταν πολύ λιγότερη και από τους τέσσερις μήνες στην πραγματικότητα. Υπήρξε και η συνέχεια. Η συνέχεια είναι κακή, θέλω να είμαι σαφής. Στη δική μου αντίληψη για τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής της υπηρεσίας, σε σχέση με το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνομαι ή πιστεύω ότι είναι – αναφέρομαι στο πρόβλημα της διαφθοράς – είναι πενιχρά. Προσωπικά, θα ήθελα να υπάρχουν πολύ περισσότερες υποθέσεις και να έχουν διερευνηθεί. Τους τελευταίους μήνες δεν έχω ενημέρωση από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας. Δεν έχω τη στοιχειώδη ενημέρωση».

Δεδομένου ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχθηκε ερωτήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, Νίκο Βούτση και Παύλο Πολάκη για την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας (με διαλόγους αξιωματικών της ΕΛΑΣ και παράνομων κυκλωμάτων) και το πως ο ίδιος κινήθηκε αλλά και σχετικώς με πικρίες που μπορεί να ανακύπτουν κατά τις κρίσεις της ΕΛΑΣ, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε αφενός για το πως λειτούργησε ο ίδιος αμέσως μόλις είδε το σχετικό δημοσίευμα, αφετέρου κατηγορηματικά ανάφερε ότι τον νέο Διοικητή της υπηρεσίας δεν τον γνωρίζει παρά μόνον υπηρεσιακώς και δεν τον αφορά η πολιτική του τοποθέτηση.

«Τώρα που βγήκε, δηλαδή τώρα που αναγκάστηκε ο Ντογιάκος, και ελπίζω να μην το κάνει όπως το έκανε και με τις υποκλοπές, για να το «κουκουλώσει» δηλαδή, έτσι, γιατί για τις υποκλοπές όλος ο καημός και ο διγαβρές του δεν ήταν αν γινόταν, αλλά πώς αποκαλύφθηκε, ελπίζω να μην έχει την ίδια λογική και σε αυτά εδώ. Να ψάχνει αυτούς που το αποκάλυψαν, δηλαδή. Εσείς είχατε κινήσει πριν τέτοια διαδικασία;» ήταν το ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

«Όταν την Κυριακή διάβασα το δημοσίευμα του Βήματος, είχα μόνο μία επιλογή, να δώσω εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να στείλει αυτό το δημοσίευμα και ό,τι σχετικό υπάρχει στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να το ελέγξει και ταυτόχρονα είπα να σταλεί αυτό στον κ. εισαγγελέα. Αυτό έγινε αυτομάτως την Κυριακή. Αυτομάτως. Καθαρές κουβέντες, καθαρότατες κουβέντες. πεντακάθαρες κουβέντες. Αλλά, πάρτε μια απόφαση. Στη συζήτηση, ο ένας με εγκάλεσε για το ένα και ο άλλος για το αντίθετό του. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, «όλα στο φως». Διαφάνεια, πραγματικός έλεγχος και πραγματική διαφάνεια. Και σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν υπάρχει λόγος, μαζί με όλα τα άλλα, τώρα να συκοφαντείτε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αφήστε να κάνει τη δουλειά του. Όμως, στην ουσία του θέματος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις ετέθη μπροστά σε ένα δημοσίευμα το οποίο γράφει διάφορα τα οποία πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ως προς τα πάντα, να μην μείνει τίποτε απέξω και το ίδιο και από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει ναι, να «λάμψει η αλήθεια». Περίμενα, λοιπόν, να πείτε, καλά κάνατε κ. υπουργέ, μπράβο και θα συνεχίσετε με αυτόν τον τρόπο», απάντησε ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφορικώς με τα υπονοούμενα που αφέθηκαν για τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε: «Γιατί ξαφνικά συμβαίνουν πράγματα και συζητούνται πράγματα πάνω στις κρίσεις; Παρατηρήσατε ότι στις κρίσεις της ΕΛΑΣ από άποψη ποσότητας δεν έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Το θεωρώ λογικό γιατί οι προηγούμενες κρίσεις έγιναν προ οκταμήνου. Είναι συγκεκριμένες οι αλλαγές και έχουν στόχο την βελτίωση της κατάστασης και να υπάρξουν πλήρεις εγγυήσεις για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Αυτό ήταν το κριτήριο».

Σχετικώς με τον νέο νέο Διοικητή, Παναγιώτη Πούπουζα, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν προϊστάμενος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι τον γνωρίζει ως αξιωματικό κατά το διάστημα που ο ίδιος έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο και συνεργάστηκε μαζί του για υπηρεσιακά θέματα. «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι αυτό που βλέπετε και ακούσατε. Ήθος και εντιμότητα που να μην αμφισβητούνται από την πορεία και τον τρόπο ζωής του. Δεν εξετάζω σε καμία περίπτωση την πολιτική ταυτότητα κανενός όταν μιλάμε για την ΕΛΑΣ. Δεν ρώτησα τον στρατηγό τι θα ψηφίσει. Με ενδιαφέρει το ήθος και η εντιμότητα. Τα έχει. τέλος. Πιστεύω ότι ο στρατηγός έχει μπροστά του τεράστιο όγκο δουλειάς». Θετική γνώμη για την τοποθέτηση του κ. Πούπουζα εξέφρασε η ΝΔ, κατά τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκαν με το “παρών”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΤέλος Φεβρουαρίου αναμένεται το καλάθι του νοικοκυριού για την Σαρακοστή ενώ ετοιμάζονται το πασχαλινό και των παιδιών
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στη φυλακή 43χρονος για απειλές εναντίον της πρώην συντρόφου του