Βουλή: Ερώτηση 30 βουλευτών της ΝΔ για την προστασία των αγροτών από τις φυσικές καταστροφές

“Ανοχύρωτοι” βρίσκονται οι αγρότες από τις φυσικές καταστροφές, αναφέρουν 30 βουλευτές της ΝΔ, και με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν την ενεργοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και την αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως ειδικότερα επισημαίνουν, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι, όχι μόνο με τη «φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή και την εκτίναξη του κόστους της παραγωγής αλλά και με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που καταστρέφουν τις σοδειές τους και απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους».

«Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτό της “Νεφέλης”, με έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζια, δυνατούς ανέμους, που διαδέχθηκαν περίοδοι ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, καρποπτώσεις, ακαρπίες, είναι η καθημερινότητα των πληγέντων αγροτών. Έβρος και Κεντρική Μακεδονία μετρούν «πληγές» στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα αμπέλια, στον καπνό, στον ηλίανθο» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και επισημαίνουν ότι ειδικά ο Έβρος αντιμετωπίζει ανυπολόγιστες καταστροφές περίπου 260.000 στρεμμάτων βαμβακιού, τα οποία επλήγησαν συν τοις άλλοις από το “πράσινο σκουλήκι”, το οποίο δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ».

Όπως καταγγέλλουν, «ο ΕΛΓΑ, πλήρως αναχρονιστικός ως προς τους ασφαλίσιμους κινδύνους και στερούμενος ρευστότητας, βρίσκεται ουσιαστικά απέναντι από τους παραγωγούς και ορθώνει ένα διαρκές «ΟΧΙ» στην κάλυψη των ζημιών τους, που βρίσκονται είτε εκτός ασφαλιστικού πλαισίου είτε αποκλείονται λόγω ερμηνείας. Αλλά και στις περιπτώσεις που ο ΕΛΓΑ ανταποκρίνεται καταβάλλει  μέρος μόνο-το 70%- των βεβαιωμένων αποζημιώσεων».

Οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με έκπληξη στο τελευταίο ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν πήρε θέση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο, μολονότι δεν ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, κυριάρχησε στην ατζέντα. Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση και για πρωτοφανή αδιαφορία στην αξιοποίηση όλων των παρεχόμενων από την ΕΕ δυνατοτήτων αποζημίωσης των πληγέντων για τις πρωτόγνωρες καταστροφές του φετινού καλοκαιριού από την κλιματική αλλαγή αφετέρου στην υποβολή βελτιωτικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν τις πρόσφατες, ευνοϊκές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δίνουν το «πράσινο φως» για την τάχιστη αποζημίωση των καταστροφών από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής από εθνικούς πόρους χωρίς τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ-ΚΟΕ.

Όπως υπογραμμίζουν, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών, έχουν αποζημιώσει από εθνικούς πόρους τους παραγωγούς τους μέσω αυτών των ρυθμίσεων, καθιστώντας τους ανταγωνιστικότερους έναντι των Ελλήνων παραγωγών. Ενδεικτικά, η Αυστρία χορήγησε 60 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς της για την απώλεια της παραγωγής αλλά και για την αντιμετώπιση αυξημένων εντομολογικών προσβολών συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, η Πολωνία 350 εκ κρατικών ενισχύσεων, η Σουηδία 100 εκατ. η Γερμανία 340 εκατ. η Ιρλανδία με 4,25 εκατ. κ.ο.κ.

Και ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον, τα περισσότερα Κράτη Μέλη αφενός αναθεωρούν το ασφαλιστικό τους σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να είναι ταχύτερο στις αποζημιώσεις, επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικαλούνται χώρες όπως η Πολωνία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία, οι οποίες επιπροσθέτως υποβάλουν βελτιωτικές προτάσεις, μέσω της νέας ΚΑΠ, στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, εκσυγχρονισμού των αρδευτικών συστημάτων, βελτίωσης της υδατοϊκανότητας του εδάφους, αναδιάρθρωσης των ποικιλιών και των καλλιεργειών κοκ.

Στην ερώτηση γίνεται μνεία σε κονδύλια της ΚΑΠ για την ασφάλιση κινδύνων και καταγγέλλεται ότι το συγκεκριμένο Μέτρο έχει ακυρωθεί στην πράξη από την Κυβέρνηση ενώ και τα Μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των δασών και του εδάφους  από την διάβρωση δεν έχουν καν προκηρυχθεί. Την ίδια στιγμή τα Σχέδια των Κανονισμών για την μελλοντική ΚΑΠ 2021-2027 θέτουν πολύ ψηλά τα ζητήματα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και προτείνουν περαιτέρω βελτίωση των μέσων διαχείρισης κινδύνων, δηλαδή του ακυρωμένου από την Κυβέρνησή Μέτρου 17 και του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020, ώστε να βοηθήσουν τους αγρότες να διαχειρίζονται τους κίνδυνους αναφορικά με την παραγωγή και το εισόδημά τους, αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ.

Την ερώτηση υπογράφουν πρώτοι ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΧύμα… ελαιόλαδο! – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Επόμενο άρθροπΓΔΜ: Ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ εκτιμά ότι το δημοψήφισμα απέτυχε