Βουλή: Ενεργοποίηση Ομογενειακού συναγερμού για τα δίκαια της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Στην αξιοποίηση και ενεργοποίηση του απανταχού Ελληνισμού  αποφάσισε να προχωρήσει, μέσα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αλλαγή καθεστώτος και μετατροπή της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε Ισλαμικό Τέμενος».

 

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής ΝΔ, όσο και όλα τα μέλη της, καταδίκασαν την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, έκαναν λόγο για χλιαρές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και τόνισαν την ανάγκη ενεργών δράσεων, ώστε να καταδικαστεί η απόφαση της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή του παγκόσμιου πολιτιστικού αυτού μνημείου σε τζαμί.

Ομόφωνα, τα κόμματα συμφώνησαν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε η Επιτροπή να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει στη διπλωματική της ατζέντα όχι μόνο την καταδίκη της Τουρκίας για την Αγία Σοφία αλλά και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Όπως τονίστηκε από όλους, πρέπει η στρατηγική της χώρας μας να είναι στη κατεύθυνση διεθνοποίησης των δύο σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την Τουρκία και να το συνδέσει με την προκλητική πολιτική της.

«Πρέπει να προκαλέσουμε ομογενειακό συναγερμό. Έχει σημαντική ηθική σημασία, γιατί ο θύτης παραμένει ατιμώρητος και αμετανόητος. Είναι ώρα να δράσει η ελληνική διπλωματία. Είναι αίτημα όλων των Ελλήνων και θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη φαρέτρα μας να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης. «Πρέπει να ζητήσουμε από όλες τις ομογενειακές ομοσπονδίες, οργανώσεις συλλόγους σωματεία, επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς,  την εκκλησία, τους ευρωβουλευτές μας απανταχού του ελληνισμού να κινητοποιηθούν στις χώρες τους και να καταδικάσουν την απόφαση. Να προκαλέσουμε έναν ομογενειακό συναγερμό για τα εθνικά μας θέματα. Και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής από τους Τούρκους, Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, Κωνσταντινοπολιτών, είναι μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, τόνισε ότι «δεν πρέπει η Ελλάδα να εξαντληθεί στα λόγια αλλά να κινηθεί αποτελεσματικά για τη διεθνοποίηση του προβλήματος της Αγιάς Σοφιάς και της τουρκικής προκλητικότητας».

«Πρέπει η αντίδραση μας να εντατικοποιηθεί, να είναι ψύχραιμη και όχι εκδικητική, μόνιμη και όχι πρόσκαιρη και κυρίως συντεταγμένη», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, που τόνισε την ανάγκη «κινητοποίησης όλων των Ελλήνων της διασποράς για να αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, το μεγάλο πρόβλημα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, ανέφερε, από τη πλευρά του, ότι με αίσθημα ευθύνης πρέπει να βγει από την Επιτροπή ένα ομόφωνο κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα από τη κυβέρνηση.

Για την ανάγκη μιας πολυδιάστατης και πιο ζωντανής εξωτερικής πολιτικής, μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος τονίζοντας ότι «η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αυτού του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείο προσβάλει βάναυσα την παγκόσμια κοινότητα».

«Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε η  χώρα να στείλει ένα ζωντανό, ισχυρό μήνυμα, ότι δεν διεκδικεί τίποτα αλλά και δεν παραχωρεί τίποτα», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης.

«Είναι δεδομένη η καταδίκη της προκλητικής και προσβλητικής  ενέργειας του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος. Ρίχνει λάδι στη φωτιά και τροφοδοτεί τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. «Συμφωνούμε ότι η επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε ορισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

«Για χλιαρές ως ανύπαρκτες αντιδράσεις των συμμάχων μας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα», έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες. Είμαστε μόνοι μας. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να προχωρήσουμε  μπροστά ενεργοποιώντας όλα τα πολιτικά μέσα που έχουμε», ανέφερε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα των ΗΠΑ και της Ευρώπης δεν πείθουν κανένα».

Η βουλευτής του ΜεΡΑ25, Μαρία Αμπατζίδου, σημείωσε ότι «οι εξελίξεις με τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις προκαλούν βαθιά ανησυχία» και τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν οι σχέσεις της Ελλάδος με την διεθνή κοινότητα.

Γιώργος Παπανδρέου: Ανάγκη να χτίζουμε συμμαχίες και να δημιουργούμε πιο ουσιαστική πίεση στη Τουρκία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «ώρες κρίσιμες για τη χώρα που απαιτούν να δείξουμε διεθνώς ενότητα στο επίπεδο των πολιτικών ηγεσιών και των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σοβαρές τουρκικές προκλήσεις».

«Είχαμε πάντα τη διάθεση να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσα από το διεθνές δίκαιο και παράλληλα να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η  παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές και θα αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο από τη χώρα μας. Η  Ελλάδα αμύνεται και παλεύει για τα δίκαια της πάντα μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα και για τη γειτονική χώρα και για τους εταίρους και συμμάχους μας, άσχετα με τι ενέργειες θα κάνουν. Πρέπει να κινηθούμε στη πράξη και να καταστήσουμε σαφές ότι η μετατροπή του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, αν και μας θίγει, δεν είναι θέμα μιας ελληνοτουρκικής διένεξης. Δεν είναι διένεξη μουσουλμάνων και χριστιανών, αλλά είναι ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης, που χτυπά το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα των θρησκευτικών δικαιωμάτων. Έτσι πρέπει να το λύσουμε, ώστε να μην παίξουμε το παιχνίδι του κ Ερντογάν, να το εργαλιοποιήσει με θύτες τους ίδιους τους μουσουλμάνους».

«Η υποβάθμιση της Αγιάς Σοφιάς ως κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας  είναι πιθανόν να βολεύει κάποιους, ακόμα και στον ορθόδοξο κόσμο, για αυτό πρέπει να χτίζουμε συμμαχίες και να δημιουργούμε πιο ουσιαστική πίεση στη Τουρκία, γιατί δεν είναι μόνο οι ορθόδοξες φωνές, αλλά και φωνές κύρους εσωτερικά της γείτονος χώρας, που καταδικάζουν αυτή τη προκλητική της πράξη», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

 Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, ακόμα, ότι «παρότι το ΝΑΤΟ -βάσει του άρθρου 5 του καταστατικού του χάρτη-  αν σε μια χώρα απειλούνται τα κυριαρχικά της δικαιώματα πρέπει να προστρέξει, ωστόσο δεν το έκανε ποτέ και ποτέ δεν θέλησε να πάρει αποφάσεις που θίγουν τη Τουρκία».

 Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια της ΕΕ, σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, όμως πρέπει η Ελλάδα να λαμβάνει υπόψη της ότι δεν έχει δικές της αμυντικές ικανότητες.

«Αν υπήρχε αυτή η κοινή άμυνα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα και για την Ελλάδα και θα ήταν πιο δύσκολες οι απειλές εναντίον της, είτε πραγματικές είτε φραστικές, από άλλες χώρες. Δεν είμαστε μόνοι μας, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι άλλοι θα προστρέξουν και θα στηρίξουν τα συμφέροντά μας. Σαφώς και η ενεργοποίηση της ελληνικής διασποράς είναι ένα σημαντικό στοιχείο, αλλά πιο σημαντικό είναι αν η χώρα μας πείσει ευρύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές δυνάμεις να συνδράμουν υπέρ των εθνικών δίκαιων της χώρας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓαλλία – Μακρόν: «Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις
Επόμενο άρθροΛευτέρης Θεοδωρακόπουλος:Εμπειρία ζωής η επίσκεψη στη Μήλο