Βουλγαρία – ΒΤΑ: Μελέτη δείχνει ότι οι ασθένειες του κυκλοφορικού μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στη χώρα

Οι ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος αποτελούν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στη μείωση του προσδόκιμου ζωής στη Βουλγαρία και ευθύνονται για τη σημαντική διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών, αναφέρει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NSI) σε δημοσίευση στον ιστότοπό της.

 Το προσδόκιμο ζωής ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων. Οι Βούλγαροι ζουν σχεδόν έξι χρόνια περισσότερο από τον πληθυσμό των Ρομά. Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων εθνοτικών ομάδων, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής. Οι Βουλγάρες ζουν κατά μέσο όρο 78,6 χρόνια, οι γυναίκες από την τουρκική μειονότητα ζουν 76,9 χρόνια και οι Ρομά 71 χρόνια.

  Πειραματική στατιστική μελέτη με τίτλο “Ασθένειες κυκλοφορικού και οι σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής ανά φύλο και εθνότητα στη Βουλγαρία από το 2010” έδωσε αρκετά σημαντικά ευρήματα. Στην έρευνα, που διεξήχθη για πρώτη φορά με δεδομένα από τη Βουλγαρία, συμμετείχε ομάδα ερευνητών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του NSI Ατανάς Ατανάσοφ. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό άρθρο του έγκριτου περιοδικού Public Health, στο τεύχος 236.

Η ανάλυση αποκαλύπτει το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών στις τρεις κύριες εθνοτικές ομάδες στη Βουλγαρία: των Βουλγάρων, των Τούρκων και των Ρομά.

Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερη για τους Βούλγαρους (7,8 έτη), ακολουθεί η τουρκική μειονότητα (6,4 έτη) και τέλος οι Ρομά που έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (5,3 έτη).

 Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει γύρω στα επτά χρόνια. Σε ασθένειες του κυκλοφορικού η διαθορά εκτιμάται σε 3,66 έτη, ή περίπου στο 50% της διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ογκολογικές παθήσεις, που οδηγούν σε διαφορά σχεδόν ενός έτους στο προσδόκιμο ζωής. Ακολουθούν οι αναπνευστικές παθήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά στο προσδόκιμο ζωής 0,4 χρόνια μεταξύ ανδρών και γυναικών.

  Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές πρωτοβουλίες πολιτικής για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να επικεντρωθούν στις παθήσεις του κυκλοφορικού για να περιορίσουν τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής στη Βουλγαρία, ανέφερε η NSI.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Ο καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε τις απελάσεις Αφγανών “ξεκάθαρο μήνυμα” προς τους εγκληματίες
Επόμενο άρθροΟ «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 2 έως 6 Σεπτεμβρίου