Βουλγαρία – ΒΤΑ: Η μετάβαση στο ευρώ θα είναι ομαλή ώστε να διασφαλιστεί ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα αισθανθούν το όφελος, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

Η μετάβαση στο ευρώ θα είναι ομαλή για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη θα γίνουν αισθητά από όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας της Βουλγαρίας Πέτκο Νικόλοφ.

“Είναι πρωταρχικός μας στόχος και καθήκον και θα εργαστούμε γι’ αυτό με αφοσίωση, τόσο μακροπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου όσο και μεταγενέστερα”, τόνισε σε δηλώσεις του στο συνέδριο “Η Βουλγαρία στην Ευρωζώνη, Πότε;”. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ένωση Επίτιμων Προξένων στη Βουλγαρία, την CFA Society Bulgaria και την Ένωση Τραπεζών στη Βουλγαρία.

Ο Νικόλοφ επεσήμανε ότι η ένταξη της χώρας στην πιο ανεπτυγμένη νομισματική ένωση στον κόσμο θα φέρει σημαντικά οφέλη μεταξύ άλλων από οικονομική και κοινωνική άποψη.

Στρατηγικός στόχος της Βουλγαρίας είναι να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ευρωζώνη έως το τέλος του 2024, μετά την οποία θα εισάγει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός Νικόλοφ. Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδα συγκρίσιμα με τις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Η εκπλήρωση του κριτηρίου του πληθωρισμού παραμένει πρόκληση για τη Βουλγαρία και απαιτούνται προσπάθειες για την επίτευξή του, πρόσθεσε.

Μεταξύ των οφελών για τη χώρα από την ένταξη στην ευρωζώνη, ο Νικόλοφ ανέφερε την αύξηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερα δάνεια από τις διεθνείς αγορές, το χαμηλότερο κόστος συναλλαγής για τις επιχειρήσεις, τη συγκρισιμότητα τιμών και μισθών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εποπτεύοντας το τραπεζικό σύστημα, θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του στο μέλλον, δήλωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών απαιτήσεων στη νομοθεσία, προκειμένου να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές της Βουλγαρίας για τη μετάβαση στο ευρώ. Πρόσθεσε ότι η εισαγωγή του ευρώ θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών, τα οποία περιλαμβάνουν απαιτήσεις για τη σωστή μετατροπή των τιμών από λεβ σε ευρώ και αναγραφή τιμών αγαθών και υπηρεσιών τόσο σε ευρώ όσο και σε λεβ.

Η περίοδος των διπλών τιμών θα ξεκινήσει ένα μήνα μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης για την υιοθέτηση του ευρώ και θα λήξει ένα έτος μετά την εισαγωγή του νέου νομίσματος, που αποτελεί εγγύηση για την προστασία των καταναλωτών, δήλωσε ο υπουργός.

Οι έμποροι θα έχουν κάποια ελευθερία όσον αφορά τη μορφή και τα μέσα της διπλής αναγραφής τιμών, υπό τον όρο ότι είναι εύκολα κατανοητή και παρουσιάζεται με τρόπο που δεν μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή ως προς την τιμή των προϊόντων ή των υπηρεσιών, εξήγησε ο Νικόλοφ.

Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή Προστασίας Καταναλωτή (CCP), που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας, θα παρακολουθεί την τήρηση των υποχρεώσεων των εμπόρων για τον σωστό υπολογισμό και τη διπλή αναγραφή των τιμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣτις 68.851 ανέρχεται ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά
Επόμενο άρθροΚλίμα: Το ακραίο κύμα καύσωνα στην Ασία στα τέλη Απριλίου επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες